Google+ Followers

6 września 2017

Placki z cukinii z boczkiem

To tak na zakończenie sezonu mojej cukinii, moje krzaczki zaatakowała zaraza, ale  pocieszam sie, ze kupić jeszcze będzie długo można.
Te placuszki można przygotować w wersji wegetariańskiej, niestety mój mięsożerca, woli tą wersje, choć jak przyznaje bez nich też mógł sie obejść.
Na jego nieszczęście ja i moje córy bardzo  lubimy obie wersje:)



Polecam:)
Składniki:
700g cukinii
100 g boczku wędzonego
2 ząbki czosnku
1 jajko
sól pieprz
2-4 łyżek mąki
3 łyżki posiekanego koperku


Ilość mąki może być różna, to zależy w znacznej mierze od samej cukinii i jej świeżości jak i od tego jak mocną ją odciśniecie.

Cukinie myję i obieram ze skórki ( jeżeli mam młodą cukinie i z miękką skórką to ten krok omijam)
Ścieram na dużych oczkach, lekko solę, mieszam i przekładam na drobny durszlak lub sito.
Przykrywam i odstawiam na  30-60 minut
Po tym czasie dokładnie i mocno odciskam resztę soku.
Boczek kroję w kosteczkę


Cukinię przekładam do miski, dodaję boczek, jajko, sól i pieprz do smaku, koperek i czosnek przeciśnięty przez praskę.
Mieszam i dopiero teraz stopniowo dodaję mąkę.
Ciasto nie może być zbyt gęste, ale musimy pamiętać, że cukinia w dalszym ciągu może puszczać sok.
Od razu smażę placuszki , odsączam z nadmiaru tłuszczu i podaję z sosem czosnkowym
Smacznego:)

15 komentarzy:

  1. Te plack są bardzo pyszne! Często je przyrządzam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdecydowanie jest to coś, czego chcę spróbować!
    Nigdy się nie spotkałam z taką wersją tych cukiniowych placuszków.
    Świetna propozycja.
    Pozdrowionka popołudniowe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam placki. Robiłam ale bez boczku. Twoja wersja brzmi smakowicie.
    Miłego wieczoru Reniu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja w tym roku nie robiłam placków z cukini. Uwielbiam placki z cukini chociaż chyba najbardziej jednak ziemniaczane.

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie jadłam takich placuszkow ❤

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię placuszki z cukinii :) Twoje wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Placki z cukinii są przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kochana ale wspaniałe placki, już je lubię. Pozdrawiam cieplutko :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jadłam placki z cukinii ale wersji z boczkiem nie znam, fajny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ze świeżym koperkiem to dopiero pychotka :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam placuszki z cukinii, tylko boczek bym odjęła, ale wyglądają bardzo smacznie :)
    W wolniej chwili zapraszam do mnie: https://smilingshrimp.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  12. Ależ smakowicie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  13. O matko jak to smakowicie wyglada ! Pozdrawiam:)

    www.windowtothebeauty.com

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)