9 sierpnia 2017

Bułeczki jogurtowe

Puszyste i miękkie bułeczki, które pokochają dzieci
Pysznie smakują same, jeszcze ciepłe, ale równie dobrze można podawać posmarowane dżemem czy delikatnym serkiem
Z wędliną już tak nie smakują, ale jak ktoś lubi, to czemu nie;)
Nie wymagają dużych umiejętności, tylko trochę cierpliwości, choć teraz gdy jest ciepło to wyrastają w oczach i ten czas oczekiwania nie jest bardzo długi
Polecam:)



Składniki:
200g jogurtu naturalnego
100ml letniej wody
20g drożdży
1  łyżka cukru
2 łyżki oleju
450-470 g mąki
1 małe jajko
szczypta soli


Ilość mąki różna i zależy od tego jaki użyjemy jogurt, część mąki też będzie potrzebne do podsypywania bułeczek i najlepiej od razu odważyć sobie to 20g mąki
Zaczyn
Drożdże rozkruszam i ucieram z cukrem, dodaję łyżkę mąki- ucieram na papkę.
Na końcu wlewam letnią wodę, mieszam aż zaczyn będzie jednolity
Zaczyn przykrywam czystą ściereczką i odstawiam na 30 minut.
Jogurt ucieram z jajkiem i olejem
Do mąki dodaję szczyptę soli, jogurt i zaczyn- wyrabiam tak długo aż ciasto będzie jednolite i odchodziło od ręki.


Podczas wyrabiania dosypuję mąkę jeżeli ciasto jest za rzadkie, podsypuję mąką.
Jeżeli nie mąkę odstawiam na później.
Z ciasta tworzę wałek i dzielę go na 10 kawałków- każdy wałkuję i zwijam w rulon ( zdjęcie)  formując podłużne bułeczki
Gotowe bułeczki przekładam do dużej formy piekarnikowej wyłożonej  papierem do pieczenia.
Zostawiam dość dużo miejsca, przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia na około 30 minut.
Bułeczki piekę w temperaturze 190 stopni przez 12-15 minut do zrumienienia.
Studzę i wcinamy :)
Smacznego :)



14 komentarzy:

  1. Cudowne bułeczki kochana :-) porywam jedną :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyszły Ci pyszne bułeczki Reniu :) Ale mi smaka narobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  3. oo jakie pulchne! wspaniały wypiek:)

    OdpowiedzUsuń
  4. I wcinamy, łatwo powiedzieć. Mieć Renię w bliskości to tak a tak nikomu nie chce się robić i do jedzenia wiele "gąb" chętnych. Ale ale. ogromnie mi ślinka cieknie i piatek zrobie, a co :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę przyznać, że bułeczki jogurtowe kuszą mnie od bardzo dawna.
    Ciekawa jestem jak sprawdziłby się u mnie ten przepis.
    Chyba w końcu muszę spróbować, nie ma innej opcji. :)
    Pozdrawiam cieplutko! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale są piękne - idealnie puszyste, świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakie puchate bułeczki, cudne!

    OdpowiedzUsuń
  8. Nawet wyglądają na takie mięciutkie obłoczki :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszne bułeczki! Aż mam ochotę zabrać się za wypiekanie... ;-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądaja bajeczki pewnie są bardzooo mięciutkie

    OdpowiedzUsuń
  11. jakie równe wyszły i rumiane :) pyszne

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)