18 czerwca 2017

Babeczki - czyli małe co nieco

Przepis na korpusy dostałam od znajomej i muszę przyznać ze mnie zaskoczyły
Są kruche, delikatne, przy tym zdrowsze od tradycyjnych.
Dzisiaj przygotowałam do nich mus truskawkowy i piankę z mleka
Polecam:)





Składniki na 16 sztuk
3 szklanki płatków owsianych
2 łyżki masła orzechowego ( klik)
2 jajka M lub 1 L
4 łyżki płynnego miodu
2 dojrzałe banany

Mus truskawkowy:
500g truskawek
szklanka wody
1 galaretka truskawkowa

dodatkowo
1 szklanka mleka
śnieżka


przygotowanie:
Banany obieram i rozdrabniam widelcem na papkę.
Do miski przekładam wszystkie składniki i dokładnie łączę
Masą oblepiam foremki silikonowe i obciążam- wkładam papilotkę lub papier do pieczenie i wsypujemy ziarenka soi, fasoli itp
Mogę jedynie podpowiedzieć że soję wystarczy  wystudzić i wsypać do słoika, przechowuje w zimnym i ciemnym pomieszczeniom  można ja wykorzystać wielokrotnie
Korpusy piekę w 175 stopniach przez  20 minut,  potem delikatne usuwam obciążenie i dopiekam przez kolejne 10 minut.
Studzę.


Mus truskawkowy:
Truskawki myję, pozbywam sie szypułek i przekładam do garnka.
Wlewam wodę i gotuję prze 5-7 minut, lekko studzę.
Do musu wsypuję galaretkę i miksuję przez kilka minut.
Mus rozlewam do korpusów i odstawiam do wystudzania.

Mleko ubijam ze śnieżką według zaleceń producenta i dekoruję każdą babeczkę,
Można przechowywać w lodówce do 2 dni
Smacznego :)


10 komentarzy:

  1. Z tym musem truskawkowym muszą smakować wybitnie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Na takie babeczki to ja jestem chętna :) Uwielbiam wszystko co truskawkowe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z chęcią zjadła bym jedną :) Bardzo smaczny pomysł na babeczki i jak pięknie udekorowane :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie ma lepszego deseru, jak właśnie takie małe co nieco. Na jeden, dwa kęsy. Zjadłabym jedną taką babeczkę. Może nawet dwie...
    Cieplutko Cię Reniu pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne to muszą być babeczki!
    Zdecydowanie warto mieć takie przepisy w zanadrzu.
    Zawsze się przydają. Wiem z doświadczenia. A domowe babeczki uwielbiam.
    Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Renia, ale babunie pyszne, urocze cudownie zdobione. Buziole

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyśmienicie się prezentują! Super deser:)

    Pozdrawiam!:)

    xxBasia

    OdpowiedzUsuń
  8. Coś przepysznego! Takie danie nie tylko dobrze smakuje, ale również ciekawie wygląda. Na pewno by spodobała się dzieciom - idealnie może pasować na urodziny. Z resztą.. Serca dorosłych też na pewno by podbiła!

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)