5 lutego 2017

Poduszkowiec

Nazwa dość niezwykła, ale ciacho jest pyszne.
Zachwyca nie tylko swoim wyglądem, ale też mocno czekoladowym smakiem, wilgotnym ciastem, no i do tego jeszcze ser;)

Niestety przepis świąteczny i takie też zdjęcia, które za bardzo mi się nie udały.
Myślałam o powtórzeniu, ale grypa trzyma mnie nadal i nie mam ani ochoty ani sił do pieczenia, więc wykorzystuję to co mam

Polecam, bo ciasto wcale nie jest trudne :)


Składniki:
5  jaj
220g mąki pszennej
180g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
125 ml oleju
125 ml wody
3 łyżki kakao z wiatraczkiem

Masa serowa
500g sera z wiaderka
1 op budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
100g cukru


Ciasto:
Oddzielam białka od żółtek.
Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywno.
Do ubitych białek dodaje cukier- ucieram do jego rozpuszczenia, a następnie dodaję po jednym żółtku.
Wyłączam robot i dalej pracuję już szpatułką.
Do masy dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao- delikatnie, ale dokładnie mieszam
Wlewam wodę wymieszaną z olejem i ponownie mieszam.
Ciasto przekładam na blachę - u mnie zawsze wyłożoną papierem do pieczenia, ale można ją tylko wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.


Przygotowuję masę serową.
Ser przekładam do miski, dodaję cukier i budyń- ucieram do połączenia się składników
Masę serową przekładam do rękawa cukierniczego i wyciskam paski wzdłuż i wszerz na cieście czekoladowym
Żeby wyszło w miarę równo, to najlepiej jest zacząć od środka blachy i dalej dzielić ciasto na równe kawałki aż do wykorzystania masy serowej.
Ciasto piekę w 180st przez 30-35 minut, do suchego patyczka- sprawdzam ciasto czekoladowe, nie ser

Smacznego :)

18 komentarzy:

  1. Bardzo apetycznie wygląda. Takie cista bardzo lubię. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności <3 Takie ciasta bardzo lubię, mają w sobie tyle smaku!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale smakowicie się prezentuje!! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. Renatko ale super ciacho, z chęcią takie zrobię :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj faktycznie wygląda tak lekko i puszyście :D Musi być pycha :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow ! Jaki puszysty i smakowity ! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale śmiesznie wygląda to ciacho jak podusia:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo fajnie wygląda, a nazwa brzmi super :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ulubione ciasto mojej córki, zawsze jak pytam jakie chce ciasto..Poduszkowca! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. jakie to musi być dobre :) słyszałam o tym cieście, wiele dobrego, i bardzo ładnie się prezentuje

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam poduszkowca, też gdzieś u mnie zalega w archiwum do publikacji, chyba jeszcze z ubiegłego roku i to z pierwszej jego połowy. Jakoś brak czasu. Buziole

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo ładne ciasto i jaka fajna nazwa :)

    OdpowiedzUsuń
  13. To ciasto to dla mnie nowość. I na pewno zaskoczę nim gości!

    OdpowiedzUsuń
  14. Znam to ciacho i mogę potwierdzić, że jest pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  15. Leciutki jak piórko :) Chyba go zrobię na sobotę, na małą uroczystość rodzinną ;)
    Pozdrowionka!

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)