8 stycznia 2017

Kruche ciasteczka "Kocie oczka "

czyli małe co nieco do kawki, herbatki czy pochrupania
Choć przy tym mrozie jaki jest u nas to raczej na poprawienie nastroju :)



Jest cudnie  biało, czysto i aż się skrzy, ale że ja ciepłolubna jestem, to mam kiepski nastrój i tęsknie za wiosną ;)
"Kocie oczka" to klasyka ciasteczek i chyba większość zna je od dziecka i każdy ma swoje ulubione "wypełniacze" ja lubię z powidłami lub zwykłą marmoladą, ale można też przełożyć je kremem czekoladowym i też będą pysznie smakować
Polecam:)

Składniki:
350 mąki pszennej
150 g masła ( koniecznie)
150g cukru pudru
3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
2 jajka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo
słoik powideł lub marmolady,


Mąkę przesiewam na stolnicę dodaję masło pokrojone w mniejsze kawałki i siekam tak długo, aż powstanie nam kruszonka.
W kopczyku robię dołek i dodaję resztę składników.
Wszystko siekam, potem już wyrabiam rękoma aż masa będzie jednolita i lśniąca.
Ciasto wkładam   do lodówki na 1 godzinę.
Na lekko podsypanej stolnicy wałkuję ciasto na grubość 3-4 milimetrów i wykrawam literatką małe okręgi


Ciasteczka dzielę na pół i w jednej połowie dodatkowo wykrawam w środku małe dziurki
Delikatnie przekładam ciasteczka na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia - piekę około 15 minut w 160 stopniach, aż się ze złocą.
Nie można ich przypalić!
Upieczone studzę  i przekładam powidłami.
Górę lekko oprószam cukrem pudrem.

Smacznego ;)



11 komentarzy:

  1. Jadłam kocie oczka po świtach bardzo dobre

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne, teściowa na święta też je robiła ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sama chętnie pochrupałabym takie kocie oczka. Nie ma to jak domowe ciasteczka. Do tego filiżanka dobrej gorącej herbaty i już można się rozmarzyć....
    Miłego, ciepłego tygodnia Reniu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo, bardzo fajne ciasteczka Reniu, chętnie bym się poczęstowała, trzymaj się ciepło, buziole

    OdpowiedzUsuń
  5. Robię podobne,pyszne są ☺

    OdpowiedzUsuń
  6. Renatko wspaniałe ciasteczka, muszę sobie takie upiec :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wypełnione powidłami to musi być miazga :-D zjadłybyśmy wszystko :-P

    OdpowiedzUsuń
  8. pamiętam je z dzieciństwa! Wtedy to był ulubiony smak :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Kruche ciasteczka są przepyszne ;) super przepis

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)