23 listopada 2016

Rolada serowa

Znacie?
na pewno:)
choć moja rolada jest w nieco innym wydaniu, a przepis wypróbowany na wiele sposobów przez ostatnie lata.
Podaję najlepszy  (według nas, oczywiście) wariant i zachęcam do wypróbowania, bo taka roladka świetnie sprawdza się na wszelkich imprezach i na świątecznym stole.
Muszę przyznać, ze nie przepadam za żółtym serem na pieczywie, ale tą roladkę mogę jeść codziennie- jeżeli tylko coś dla mnie zostanie, bo amatorów jest więcej.


Składniki
na blat serowy potrzebujemy
300g sera żółtego łatwotopliwego ( u mnie gouda)
3 łyżki majonezu ( kielecki najlepszy)
3 jajka L

Farsz
120 g sera typu camembert lub 100g sera topionego
50g masła ( prawdziwego! i miękkiego)
4 jajka
50g szynki konserwowej
3 łyżki posiekanego szczypiorku lub zielonej pietruszki
2 łyżki majonezu
sól i pieprz, czosnek granulowany do smaku

Dodatkowo
4-5 łyżek ostrego ketchupu



Rozpoczynam od przygotowania farszu:
jajka gotuję na twardo, studzę, obieram i ścieram na tarce,
tak samo ser camembert, a szynkę kroję w drobną kostkę.
W misce ucieram masło, dodaję resztę składników , doprawiam do smaku.
- jeżeli chcecie dodać ser topiony to wystarczy go utrzeć razem z masłem


Ser na blat ścieram na małych oczkach tarki, dodaję do niego majonez i jajka- dokładnie mieszam.
Dużą blachę piekarnikową ( 34x 37 cm) wykładam papierem do pieczenia i wykładam masą- to najtrudniejsza część, bo masy jest mało, ale wystarczy:)
Przygotowany blat piekę w temp 180 stopni 20-25 minut

Upieczony blat wyciągam, obracam i ściągam papier
Uwaga bo gorące!
Na blacie rozsmarowuję ketchup, następnie farsz i jeszcze ciepły zwijam przy  węższą stronę, tak jak roladę.
Przekładam z powrotem na papier, mocno zwijam i odstawiam do wystudzenia.
Zimną wkładam do lodówki na minimum 2-3 godziny.



wywiad na Gotujmy.pl

17 komentarzy:

  1. Renatko rolada wygląda smakowicie,musi być bardzo smaczna 😋 i sycąca.
    Toż to kaloryczna bomba 😉
    Serdeczności zostawiam 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie znałam takiej rolady, ale wygląda zachęcająco. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj Renatko, ale to musi być pyszne, nigdy jeszcze takiej nie jadłam. Z chęcią wypróbuję, pozdrawiam cię cieplutko :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smakowicie wygląda!:)

    xxBasia

    OdpowiedzUsuń
  5. No pewnie Reniu, że znam taką roladę. Kiedyś ją nawet często jadłam. Smakowała mi. Dobrze, że o niej przypomniałaś, bo ten smak powrócił. Pyszna jest :) Buziaki Reniu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie znamy takiej serowej rolady :-P ale musi być pycha :-D

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajna,ja nigdy nie robiłam takiej.

    OdpowiedzUsuń
  8. Jestem bardzo ciekawa jak to smakuje!
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  9. A ja nie znałam! A zapowiada się tak pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja może jestem jakaś zacofana bo nie znam:D Ale jak to fajnie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  11. Renatko a ten camemert sie nie przykleja do tarki ? i jak to zima do lodówki ,a latem to gdzie ;) ?
    zimą moim zdanie to mozna na balkon :))
    fajny przepis skorzystam :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aguś tarkę posmaruj lekko olejem, nie powinno sie przyklejać;)
      a zimną roladę do lodówki bez względu na to zima czy lato;D

      Usuń
    2. aha myslałam ze tylko latem , ok :) dziekuje :*

      Usuń
  12. A ja tej roladki nie znam. Ciekawa inspiracja. Wygląda naprawdę pysznie. Z chęcią przyrządzę ją w domu. Farsz musi smakować obłędnie. Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Łał ale zaszalałaś Renato Renato piękna rolada, cudowna. Buziole

    OdpowiedzUsuń
  14. Słyszałam o niej, ale nigdy nie jadłam :) chętnie spróbowałabym :)

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)