Google+ Followers

30 października 2016

Ciasto z masą orzechową i galaretką

Zanim przejdę do przepisu chcemy serdecznie  podziękować wszystkim którzy przekazali dla Lili
 swój 1% z podatku.
Dziękujemy bardzo i prosimy o pamięć w przyszłym roku;)
Więcej szczegółów tutaj (klik)


To ciasto znam od wielu lat.
Kiedyś nie było w domu imprezy bez niego i właściwie było ciastem flagowym mojej Mamy.
Niedawno przypomniałam sobie o nim i odnalazłam przepis.
Zrobiłam go bez zmian, jedynie ominęłam dodatek alkoholu, ale jeżeli możecie sobie na niego pozwolić to dodajcie do masy kieliszek spirytusu, podkręci smak orzechów :)
użyłam jednej puszki i porcje są dość duże.
Polecam:)


Składniki  na blachę 21x 37 cm
Ciasto
4 jajka L lub 5 M
120 g mąki pszennej
120 g cukru
pół łyżeczki proszku do pieczenia.

Masa orzechowa
200 g masła
150 g orzechów włoskich
1/2 szklanki gorącego mleka
150 g cukru pudru
3-4 łyżki  syropu herbacianego

Dodatkowo
 2 galaretki cytrynowe
1 lub 2 puszki brzoskwiń w syropie
syrop herbaciany do zakropki


Ciasto przygotowuję tak jak biszkopt.
Oddzielam białka od żółtek,
Białka ubijam na sztywno z szczyptą soli.
Do ubitych białek dodaję stopniowo cukier i żółtka.
Dalej już działam ręcznie- dodaję przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie, ale dokładnie mieszam szpatułką.
Blachę wykładam papierem do pieczenia i przekładam ciasto
Piekę w piekarniku nagrzanym (góra/dół) do 175 st przez 25-30 minut do suchego patyczka.
Upieczone studzę i ponczuje .


Masa orzechowa
Orzechy mielę i zalewam gorącym mlekiem- mieszam aż powstanie papka i odkładam do ostudzenia.
Masło spulchniam, następnie dodaję cukier- ucieram dokładnie.
Na końcu dodaję po łyżce orzechów i syrop herbaciany ( alkohol) i ponownie ucieram.
Masę wykładam na wystudzony biszkopt.

Brzoskwinie odcedzam na durszlaku.
Układam w trzech rzędach na masie
Galaretkę rozpuszczam w 900ml gorącej wody, odstawiam do ostudzenia, a  gdy zaczyna się ścinać wylewam na ciasto.

Ciasto wkładam do lodówki na minimum 4-5 godzin, a najlepiej na noc do lodówki.

Smacznego :)


12 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo smacznie :) mam mnóstwo orzechów włoskich, muszę je wykorzystać, i już wiem co zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U Ciebie Reniu też orzechowo. Pysznie. Fajny, przepis. Nie ma to jak stary, sprawdzony... Zjadłabym kawałek takiego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis! Wygląda smakowicie! Pozdrawiam serdecznie!:)

    xxBasia

    OdpowiedzUsuń
  4. Podoba mi się i podkradam przepis, będzie na zaś :)) Buziole

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda świetnie, świetne składniki to w efekcie świetny smak. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak ominęłaś dodatek % to już wiemy, że by nam to ciacho mega smakowało :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Ostatnio zrobiło się bardzo orzechowo ;). Brzoskwinie wyglądają, jak żółtka jajka, bardzo ciekawy efekt.

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)