Google+ Followers

28 września 2016

Domowy majonez ekspresowy przepis

Miałam kiedyś ochotę na sałatkę, tyle ze nie miałam majonezu ani czasu na długie kręcenie- zresztą komu się majonez nie zważył?
bo mnie się kilka razy zdarzyło :(
Do sklepu też dość daleko, a chora Lila nie chciała zostać w domu sama i wtedy przypomniało mi sie że widziałam ( nawet zapisałam w notesie, ale nie pamiętam z której strony) przepis na ekspresowy majonez
Wypróbowałam od razu i  powiem Wam bomba!!!!
tylko trzeba dosmakować pod siebie i można się raczyć pysznym majonezem.
Do podstawowego przepisu można dodać zioła lub świeży czosnek i będziemy mieć ziołowy lub czosnkowy majonez- do mięsa idealny.
Wypróbowałam kilka różnych proporcji ten nam pasuje najbardziej i ten polecam:)


Składniki:
1 jajko
1  łyżka soku z cytryny
1/2 płaskiej łyżeczki cukru pudru
1/2  łyżeczki soli
szczypta pieprzu
szczypta czosnku granulowanego
1 kopiata łyżeczka ostrej musztardy ( takiej jakiej używacie)
225 ml oleju rzepakowego
2 łyżki zimnego mleka


Jajko myję i wkładam na 9-10 sekund do wrzątku, od razu przekładam do zimnej wody.
Wbijam jajko do wysokiego słoika, dodaję resztę składników oprócz mleka i zaczynam miksować na największych obrotach.
Gdy masa zwiększa swoja objętość i gęstnieje ( a trwa to dosłownie kilka sekund!) podnoszę delikatnie blender do góry i tak samo delikatnie opuszczam, żeby dokładnie wszystko sie razem połączyło
Miksujemy tak długo aż masa uzyska konsystencje majonezu.
Dopiero teraz wlewam mleko i miksuję jeszcze chwilę, aż wszystko ładnie się połączy.

Jeżeli lubicie bardzo gęste majonezy to dodajcie 25 ml więcej oleju, ale jak dla mnie to taka proporcja jest wystarczająco gęsta :)



Polecam:) 

15 komentarzy:

  1. Nie lubimy majonezu ale taki domowy to co innego;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedyś organizowaliśmy sylwestra składkowego, na mnie wypadła sałatka...ja do majonezu a tu nie ma. Sąsiadka, też nie miała, a więc pałka w dłoń i mąż kręciła aż do gęstości. Miał za swoje, skleroza jedna. :))) Buzole

    OdpowiedzUsuń
  3. Renatko kochana zabieram sobie przepis, z chęcią wypróbuję :-) pozdrawiam cieplutko :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie robiłam swojego majonezu, ale jestem ciekawa przede wszystkim jego smaku

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam, bo domowy smakuje najlepiej!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pamiętam jak byłam mała to z mamą kręciłam taki majonez. Tylko nie jestem pewna, ale robiłyśmy chyba z samego żółtka. A ten majonez to jak czary. Olej jajko i musztarda i juz masz majonez. I na dodatek widelcem kręciłam 😀 A raczej trzepałam 😉

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajny pomysł, ciekawa jestem, czy bardzo się różni od sklepowego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak dla mnie- trzeba tylko doprawić pod siebie i najważniejsze że wiemy co jemy:)

      Usuń
  8. Fajnie mieć taki swój domowy majonez! Na pewno potrawy smakują jeszcze lepiej! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Już od dawna przymierzam się do zrobienia swojego majonezu. Muszę tylko mieć jaja z wolnego wybiegu :) czyli od teściowej.

    OdpowiedzUsuń
  10. Smacznie ten przepis wygląda. Postaram się zrobić ten majonez :)

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)