Google+ Followers

31 lipca 2016

Drożdżowe z serem i jagodami

Dziś niedziela  więc coś na słodko :)
choć nie bardzo, sama nie lubię bardzo słodkich ciast, a drożdżowe do nich nie należy.
Taka kombinacja smakuje mi najbardziej, uwielbiam jagodzianki (klik), ale jak robię w formie ciasta to zawsze dodaję ser.
W tym przepisie ser rozcieram widelcem, jednak jeżeli lubicie gdy masa jest gładka, to trzeba go zmielić w maszynce do mięsa- nie zamieniamy na ser wiaderkowy!
O ile na zdjęciu są borówki amerykańskie to do ciasta użyłam tych prawdziwych- leśnych :)
Przepis na blachę o wymiarach 24x37 
Polecam :)



Składniki
Ciasto
250 g mąki pszennej ( może być wrocławska)
250g mąki pszennej krupczatki
2/3 szklanki letniego mleka
20g drożdży
100g masła
2 jajka
100g cukru

Masa serowa
500g sera twarogowego w kostkach
4-5 łyżek gęstej śmietany
2 jajka
2 budynie śmietankowe
0,5 szklanki cukru
60 g masła

Dodatkowo
około 0,5 l jagód/borówek



Ciasto
Zaczynam od przygotowania zaczynu
Drożdże zasypuję połową cukry i rozcieram, aż zrobią się płynne.
Dodaję łyżkę mąki- ponownie rozcieram, żeby nie było grudek, wlewam mleko i dokładnie łączę
Zaczyn przykrywamy folią spożywczą i ściereczką odstawiamy do wyrośnięcia na 15-20 minut.
Masło rozpuszczam i studzę.
Blaszkę w której będę piekła ciasto mocno natłuszczam i  oprószam mąką.
Mąkę przesypuję do miski, dodaję jajka i szczyptę soli, cukier i zaczyn- dokładnie łączę
Ja jak długo się da robię to mikserem z hakami,
Dodaję masło i już ręcznie wyrabiam, aż ciasto będzie błyszczące i odchodziło od ręki.
Ciasto wałkuj na stolnicy podsypaną mąką na wymiar blaszki.
Przekładam, przykrywam ściereczką i odstawiam na czas przygotowania sera.


Masa serowa:
Borówki myję pod bieżącą wodą i zostawiam na durszlaku do odsączenia.

Masło ucieram na puszysto, stopniowo dodaje roztarty ser, jajka i cukier.
Gdy masa jest już połączona dodaję budynie, jeszcze raz mieszam i przekładam na ciasto.
Na grę wysypuję borówki lub jak wolicie jagody:)
Blaszkę odstawiam na minimum 30 minut w ciepłe miejsce i piekę w 180 stopniach przez około 40-50 minut.
Ostudzone oprószam lekko cukrem pudrem
Smacznego:)


12 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! Muszę koniecznie wypróbować ten przepis.
    Miłego popołudnia!

    xxBasia

    OdpowiedzUsuń
  2. Kochana cudowne ciasto, bardzo takie lubię do kawki :-) miłej niedzieli :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wczoraj też piekłam drożdżowe z jagodami - pyyyycha:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajnie, że ser nie jest ten wiaderkowy tylko prawdziwy w kostce :D

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja właśnie takie ciasta bardzo lubię. Czasami to nie wiem kogo słuchać czy mojego głosu, czy głosu tych moich spragnionych: zrób takie, albo takie... cha, cha, cha. Miłego wieczoru Reniu :) A kawałek ciasta zabieram, bo takie właśnie lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  6. nie ma to jak domowa drożdżówka<3

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak drożdżowe to ja biorę pół blachy :)) Miłego udanego tygodnia i sierpnia :***

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam drożdżowe ciacha a jeszcze z takimi dodatkami mniammm

    OdpowiedzUsuń
  9. Zamarzył mi się taki na weekend :) Jeśli jutro dostanę jagody, będę robić :)

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)