Google+ Followers

10 lutego 2016

Zupa krem z pieczonych warzyw

Dla ścisłości z białych warzyw.
Dawno nie było u mnie przepisu na zupę, choć tak na prawdę są u nas codziennie.
Nie wiem jak u Was, ale u nas musi być obiad dwu daniowy, inaczej słyszę - "dlaczego nie ma zupy?"
Lubimy i już:D
Dzisiaj proponuje pyszną, lekką i bardzo treściwą zupę krem.
Najlepiej smakuje z czosnkowymi grzankami, ale z makaronem też jest ok.


Składniki:

4 korzenie pietruszki
1 średni seler
2 ziemniaki
biały kawałek pora
2-3 ząbki czosnku
2 l wywaru warzywnego
1/2 szklanki śmietanki

Dodatkowo
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
grzanki lub makaron, groszek ptysiowy itp
łyżka oliwy lub oleju
sól i pieprz, czosnek granulowany do smaku


Obraną pietruszkę, seler  i ziemniaki ( okrągłe kroje na ćwiartki) lekko skrapiam olejem i piekę w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 20-25 minut.


Upieczone warzywa kroję na mniejsze kawałki i  zalewam wywarem, dodaję czosnek i por - gotuję do miękkości - wystarczy 10-15 minut.

Miękkie miksuję na gładko.
Dodaję śmietankę, doprawiam do smaku, zagotowuję i gotowe:)

Przed podaniem posypujemy natką pietruszki

Smacznego :)


15 komentarzy:

  1. Pycha, zupy z pieczonych warzyw smakują znacznie lepiej :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko masz racje- była już z dyni i papryki i też smakowały lepiej :)

      Usuń
  2. Na krem to ja sie zawsze piszę :) Buziole

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna zupka, z chęcią bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. właściwie ja też, bo nic nie zostało :)

      Usuń
  4. Reniu pyszną zupę zrobiłaś, bo ja lubię zupę z białych warzyw i lubię z warzyw pieczonych :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie jemy co prawda dwu daniowych obiadów ale zupa i tak jest u nas niemal codziennie i taki podobny krem też robimy :) Nam szczególnie smakuje z posypką z podprażonych migdałów i sezamu ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepadam za kremowymi zupami, pyszna! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ooo.. ciekawe jak smakuje? :) Spróbowałabym z wielką chęcią :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dzisiaj ugotowałam tą zupę. Całkiem niezła wyszła :)

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)