20 stycznia 2016

Pasztet z podrobów bez pieczenia


Może raczej smarowidełko, ale konsystencją i smakiem przypomina pasztet.
Przepis własny, szybsza i o wiele tańsza  wersja a równie smaczna co tradycyjnego pasztetu.
Do przygotowania wykorzystałam same podroby- cena u mnie za kilogram od 4-5 zł myślę że warto się skusić i przygotować w domu.
Nie wiem jak wasze dzieci, ale moje córy nie jadają podrobów, ale pasztet zajadały ze smakiem.

Polecam :)


Składniki:
500g żołądków drobiowych
500g serduszek drobiowych
200g wątróbki drobiowej
2 cebule
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
sól i pieprz do smaku
3-łyżki maggi
olej do podsmażenia
3/4 l wody
2-3 ząbki czosnku
Dodatkowo
masło klarowane

Podroby myjemy i osuszamy ( ja zostawiłam na godzinę na durszlaku)
Na rozgrzanym oleju podsmażamy porcjami podroby, a na końcu pokrojoną w kosteczkę cebulę.


Wszystko przekładamy do garnka, dodajemy przyprawy, czosnek i maggi- gotujemy bez przykrywki na małym ogniu 35-40 minut.


Miękkie podroby studzimy i odcedzamy, wyjmujemy liść laurowy i ziele angielskie - wywar zostawiamy.
Podroby mielimy.


Masę doprawiamy pieprzem i ew solą, wlewamy  wywar-płynu dodajemy stopniowo i nie powinno go być więcej niż 1,5 szklanki.
Pasztet przekładamy do słoika lub miseczek i zalewamy rozpuszczonym masłem- pasztet nie będzie wysychał.
Odstawiamy do lodówki na kilka godzin i zajadamy :)
 


21 komentarzy:

  1. Grunt to mieć dobry pomysł na przemycenie dzieciom potraw, jakich by nie zjadły i się nie domyśliły. Świetnie Reniu. Podoba mi się ten pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. gdyby nie to przemycanie to nasze dzieciaki by połowy nie jadły:)
      pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Wątrobianka z ogórkiem to nasz hit dzieciństwa :D Szkoda tylko, że mama nie robiła nigdy sama takiego jakby pasztetu, bo na pewno wszyscy byśmy się nim zajadali :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tutaj na szczęście wątroby nie czuć, bo by sie nie tknęły :)
      ale ja w dzieciństwie też sie nią zajadałam

      Usuń
  3. Dzisiaj robię! Koniecznie :)
    www.dziurawykociol.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. {Pomysł to jest to co zawsze jest w cenie. A nawet jak ktoś nie przepada, a nie wie to i tak zje :) Buziole

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Eluniu masz racje, pomysł jest najważniejszy:)

      Usuń
  5. Wiesz co :-) z chęcią bym spróbowała :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko mnie bardzo smakuje, a Ty musisz wypróbować :)

      Usuń
  6. Ciekawy pomysł na inną wersję pasztetu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię podroby także taki pasztet może być strzałem w 10 :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jestem babcia i w dzisiejszym dniu wyprobuje Twoj pasztet,lubie podroby i napewno
    jest smsczny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tereniu to moc uścisków:)
      a pasztet mam nadzieje ze posmakuje:)

      Usuń
  9. chętnie spróbujemy, bo domowe pasztety są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  10. a moje dzieci wątróbkę jadają ;-D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to zazdroszczę:)
      ja albo muszę przemycać, albo robić dla nich coś innego:)

      Usuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)