6 grudnia 2015

Ciasto wielosmakowe "Szachownica"

Polecam pyszne ciasto które w każdym kęsie zaskoczy wszystkich  innym smakiem.
Ser, mak, skórka z cytryny, kakao  i kisiel wiśniowy to smaki które w nim znajdziecie znajdziecie 
To ciasto dla tych co lubią ciasta  bez mas
Kiedyś przytaszczyłam ten przepis na to ciacho z " domówki " ale było to już dość dawno temu, teraz jest juz lekko zmieniony,
Do porcji ciasta, gdzie dodaje się kisiel można dodać odrobinę barwnika- sam kisiel nie jest w stanie zabarwić całości i kolor jest taki sobie.
Dzisiaj Mikołaja, ale pogoda raczej październikowa, co widać na zdjeciach:)


Składniki:

ciasto kakaowe:
250 g mąki
125 g masła lub palmy
100g cukru
1 kopiata łyżka ciemnego kakao
1 jajko
 2łyżki gęstej kwaśnej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia

ciasto serowe:
125 g masła lub palmy
500g sera twarogowego w kostkach
2 łyżki budyniu śmietankowego
3/4 szklanki cukru
4 jajka
skórka otarta z poły cytryny lub kilka kropel olejku migdałowego

ciasto kolorowe

6 jaj
250 g masła lub margaryny
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
3 łyżki kwaśnej i gęstej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia

2-3 łyżki suchego maku
kisiel czerwony ( u mnie wiśniowy)

Zaczynam od ciasta kakaowego
Wszystkie składniki na początku siekam nożem, a gdy utworzy się  coś podobnego do kruszonki szybko zagniatam.
Ciasto wykładam do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwam widelcem.

masa serowa:
ser mielę ( jak wolicie  to można dwa razy :)
Masło ucieram na puch i stopniowo dodaje cukier, ser i jajka.
Na końcu budyń i skórę z cytryny.
Dokładnie miksuje i wylewam na ciemne ciasto.

Ciasto kolorowe.

Oddzielam białka od żółtek.
Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywno.
W drugiej misce ucieram masło na puch, potem dodaje żółtka i cukier.
Na końcu dodaje śmietanę i mąkę z proszkiem do pieczenia.
Teraz dodaje ubite białka i delikatnie łączę.
Ciasto dzielę na mniej więcej trzy równe porcje - do jednej dodaje kisiel, do drugiej mak, trzecią zostawiam.


Na ser wykładam po łyżce z każdej porcji ciasta
Jak zaczniecie jest obojętne ,dobrze jednak jest trzymać kolejność, nie za duże porcje i nie za gęsto- ja mam rozłożone po 5 łyżek w rzędzie
Gdy zostanie coś z ciasta to dokładam tam gdzie mi sie wydaje że jest najmniej.

Ciasto piekę  w piekarniku nagrzanym gór/dół przez 60-65 minut w temperaturze 180 st.
Jeżeli góra będzie sie za bardzo przypiekać można przykryć ja folią aluminiową, lub wyłączyć górną grzałkę.
Po godzinie sprawdzam patyczkiem, jeżeli jest suchy ( szczególnie ser) wyjmuje i studzę.
Górę ciasta można polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem .


Smacznego :D



23 komentarze:

  1. O tak, zjadłybyśmy tylko dla nas tego maku musiałoby być dużo więcej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można dołożyć, byleby nie za dużo, albo zrezygnować z innych dodatków:)

      Usuń
  2. Musi być pyszne to ciasto-z tego co widzę :):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest pyszne, szczególnie mój M go bardzo lubi.
      Do niego jeszcze tylko litr.......mleka i jest szczęśliwy :D

      Usuń
  3. Ale przeplatanka smaków, bardzo kuszące ciach :) Buziole

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo pomysłowe ciacho:) Właśnie szukałam przepisu na jakieś niebanalne ciasto z serem;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Renatko cudowne ciacho, fajnie się prezentuje. Miłego wieczorku :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Smakowite ciacho! Przypomniało mi się, jak kiedyś robiłam babkę z kisielem i po dodaniu czerwonego kiślu wyszło mi ciasto... zielone :)

    OdpowiedzUsuń
  7. No i proszę, taka przeplatanka smaków. Chętnie bym zjadła właśnie takie bez kremu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ta przeplatanka Krysiu jest najlepsza:)
      pozdrawiam cieplutko:)

      Usuń
  8. Napracowałaś się, a w nagrodę takie pyszne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  9. 1szy raz słyszę o tym cieście! Ale ile warstw tyle smaków :)
    Fajnie się prezentuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zapisuję na takie ciasto, wygląda świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nigdy o tym cieście nie słyszałam. Dużo różnych składników, ale super połączonych. Wspaniałe ciasto, zapiszę przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  12. u mnie w domu okroiliśmy to ciasto tylko do części wielokolorowej- do tego polewa czekoladowa i nic więcej nie trzeba :))

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)