11 listopada 2015

Rolada z indyka na zimno

jak w tytule dzisiaj bedzie kawał mięsa.
Pyszna, pachnąca i świeża wędlinka do pieczywa- 100% mięsa, no prawie, bo  jeszcze przyprawy, ale bez sztucznych barwników, konserwantów i innych ulepszaczy czy środków powiększających objętość.
Mięsko delikatnie doprawione, bo nie lubię potraw w którym jakaś przyprawa krzyczy- one są tylko do tego, żeby podkręcić smak, ale ich ilość możecie sobie zmieniać według uznania.
Do tej roladki użyłam udźca indyczego i przydatne jest męskie ramie, bo niestety trzeba go rozbić, a to do lekkich prac nie należy:D
Od pewnego czasu piekę znowu swoje pieczywo i powiem wam, że kromka swojego chlebka+ plasterek rolady z indyka ( w męskim wydaniu powiedzmy razy 3:)  potrafi nasycić na długo,




 Polecam, mimo że jest trochę pracy, ale efekt finalny jest tego wart.

Składniki:
1,5 kg udźca z indyka
600 g mięsa mielonego z indyka ( u mnie gulaszowe)

1/2 pęczka natki pietruszki
2 łyżki żelatyny
2 duże ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
łyżeczka papryki suszonej słodkiej
łyżeczka  granulowanego czosnku


Marynata
1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki
1 płaska łyżeczka suszonej ostrej papryki
1 łyżeczka czosnku granulowanego
3-4 łyżki oleju.

Ważne!!
Skóry z udźca nie ściągam-  będzie chronić mięso przed wysychaniem podczas pieczenia.
Usuwam kość, a resztę rozbijam ( raczej mój M) z jednej strony, delikatnie ale dość mocno, żeby powstał nam prostokątny płat mięsa.




Wszystkie składniki marynaty mieszam i nacieram udziec- przykrywam folią i odstawiam na kilka godzin.
Mięso mielone mieszam z posiekaną natką i łyżką żelatyny, dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę i roztarty z solą.
Mięso doprawiam solą i pieprzem troszkę mocniej niż zazwyczaj,po pieczeniu smak nam złagodnieje.




Rozbity udziec posypuję równomiernie drugą łyżką żelatyny- obie warstwy  sie połączą i rolada nie powinna się rozpadać podczas krojenia- tutaj też ma duże znaczenie zwiniecie mięsa



Dość mocno zwijam w rulon, boki lekko podwijam pod spód rolady i obwiązuje sznurkiem bawełnianym.
Górę posypuje łyżeczką papryki i czosnku, lekko wcieram.

Roladę wkładam do rękawa foliowego,  wlewam 1/3 szklanki wody i  związuje końcówkę  - przez dodaniem wody przekładamy roladę do formy w której będzie się piec

Roladę piekę w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 1 godzinę i 10 minut, w połowie sprawdzam czy mięso sie nie przypala - jeżeli tak to obracam, można wlać  trochę wody do brytfanki/ formy lekko nam ją ostudzi
Pod koniec można rozciąć rękaw i dopiec na rumiano, ale nie za długo, żeby mięso sie nie wysuszyło.

Upieczone mięso studzę i zupełnie zimne wkładam do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na cała noc.

Smacznego:)

22 komentarze:

  1. Uwielbiam takie rolady. Wyglądają bardzo ładnie i smakują wybornie. Rolada z indyka jest nie tylko smaczna ale i ma zdrowe mięsko. Jest pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu masz racje indyk jest bardzo zdrowy i przy tym wyjątkowo smakuje:)

      Usuń
  2. Mniam , uwielbiam. Czasami robię ale rzadko:) Zjeść chętnie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kaziu ja też robię rolady rzadko, częściej piekę kawałek mięsa i też znika:D

      Usuń
  3. Domowa wedlinka:) ahh...aż u mnie w domu zapachniało!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie :-) na kanapeczki w sam raz :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealna alternatywa dla sztucznych sklepowych wędlin. Szkoda, że dzisiaj sklepy zamknięte :) Tyle wolnego czasu a ja teraz pełna zapału na gotowanie. Wygląda przepysznie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te sklepowe nie wytrzymały konkurencji- u mnie juz jest tylko domowa wędlinka :)

      Usuń
  6. Rolada idealna do kanapek. Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie tylko, ale z pieczywkiem smakuje bardzo dobrze :)

      Usuń
  7. Takie mięska to ja Reniu bardzo lubię, jak nie przepadam specjalnie za mięsiwem to to się do mnie uśmiecha i woła...zjedz mnie :) Buziole

    OdpowiedzUsuń
  8. O mniam i jeszcze do tego ten ogórek kiszony :) marzy nam się taka kanapka :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak z ogóreczkiem i sałatką smakował wybornie:)

      Usuń
  9. Odkąd nastraszyli, że wędliny powodują raka, szukam swoich sposobów na mięsko do chleba. Ten również chętnie wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nas nie muszą straszyć, nie smakują nam już te wędliny ze sklepu :)

      Usuń
  10. oo.. pokażę przepis mamie- może się skusimy i uczynimy w weekend- takie domowe szynki to jednak szynki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. najlepsze bez dwóch zdań:D
      mam nadzieję że będzie smakować:)

      Usuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)