6 września 2015

Sernik na surowo w cieście i z morelami

to taka moja kolejna wariacja na temat moreli :)
Ten sernik do tej pory robiłam z brzoskwiniami,ale  jak widać z morelami też można, choć te są delikatniejsze i się trochę rozpadły.
Do ciasta użyłam świeżych moreli odpowiednio przygotowanych, ale można dodać te ze słoiczka i jak wspomniałam brzoskwinie czy ananasa też:)
Sernik jest mało słodki i do masy można dodać więcej cukru, ale jak dla mnie to taki jest najlepszy


Składniki - tortownica 27 cm
3 jajka
100g cukru
80 g maki pszennej
50g mąki ziemniaczanej
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:
1 kg sera twarogowego ( można z wiaderka )
30 g żelatyny
375 ml śmietany kremówki 30%
4 łyżki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
sok z cytryny ( można dodać startą skórkę z połowy cytryny)
Dodatkowo:
400g moreli
1/2 l wody
sok z cytryny
4 łyżki cukru

ciasto:
Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywno.
Dodaje cukier i dalej ubijam, następnie po jednym żółtku.
Na końcu do masy przesiewam obie mąki i proszek do pieczenia, dodaje olej i mieszam bardzo delikatnie ręcznie, drewnianą lub plastikową szpatułką.
Ciasto przelewam do tortownicy i piekę w piekarniku nagrzanym góra/dół  temperatura 180 st przez 20-25 minut.

Morele tak jak w poprzednich przepisach, sparzam we wrzątku, przekładam do lodowatej wody, ściągam skórkę, wyjmuje pestkę.
Wodę zagotowuje razem z cukrem i sokiem z cytryny, wkładam morele i gotuję przez 2 minuty.
Odcedzam i studzę.
Syrop zostawiam

Masa serowa:
Ser mielę dwukrotnie.
Żelatynę zalewam 5 łyżkami zimnego syropu, odstawiam do napęcznienia, po czym podgrzewam do rozpuszczenia - nie gotuje
Zimną kremówkę ubijam na sztywno.
Ser ucieram z cukrem i sokiem z cytryny.
Żelatynę łączę z 4 łyżkami masy serowej, bardzo dokładnie ucieram i dopiero po połączeniu się dodaje do reszty sera, dodaje śmietanę- delikatnie łączę



Na końcu dodaje morele i mieszam ręcznie i bardzo delikatnie.
Masę wykładam na dolny blat biszkoptu, wyrównuje i przykrywam drugim.


Wkładam do lodówki na kilka godzin, ale najlepiej na całą noc.
Sernik najlepiej wyjąć pół godziny wcześniej i przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego !!

24 komentarze:

  1. sernik prezentuje się bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł na niebanalny sernik!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to jeden z moich ulubionych, zmieniłam tylko owoce:)
      dziękuje i pozdrawiam:)

      Usuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie i jak to z sernikiem bywa jest pyszny. Z morelami nie robiłam sernika. Spróbowałabym kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. my uwielbiamy wszystkie serniki:)
      Krysiu morele są świetne- kwaskowate i jak dla mnie wyrazistsze w smaku po obróbce :)

      Usuń
  4. Twoje serniki są wyjątkowo apetyczne, ustawiam się w kolejce po kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniały serniczek, bardzo mi się podoba ten przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wszystkie serniczki kupuję w ciemno, a ten to jest po prostu genialny, wygląda bardzo delikatnie i lekko ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ten akurat do delikatnych i lekkich nie należy, ale nam smakuje:)

      Usuń
  7. Renia rewelacja, jestem bardzo zaintrygowana przepisem. Buziole :***

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie lubimy za słodki serników, bo nie czuć w nich sera :D
    Przepyszna wersja i na pewno byśmy się w niej zakochały :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mmm, wygląda niezwykle kusząco, pyszny musiał być :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudowny sernik! Widać, że jest leciutki, a morele dodają mu wspaniałego uroku :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ależ dawno nie piekłam serniczka, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pysznie Renatko, uwielbiam i sernik i morele:)

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)