27 września 2015

Mleczna kanapka

Dzisiaj tak na szybciocha proponuję ciasto pod nazwą "Mleczna kanapka"
To ciasto dla tych co lubią, albo przynajmniej nie przeszkadza im smak mleka w proszku.
Wzorowane na batona o tej nazwie, mnie jednak wydaję sie, że do oryginału trochę mu brakuje.
Przepis pochodzi z gazety, jak zwykle nie wiem z której z moimi zmianami:)



Składniki:

biszkopt
6 jaj
160 g cukru
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki oleju
2łyżki octu śliwkowego (może być zwykły lub jabłkowy) 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao

Krem:
350 g masła
160g cukru
2 łyżki cukru waniliowego
220 g mleka w proszku
1/2 szklanki mleka
sok z małej cytryny lub z połowy dużej


 Polewa:
1/2 kostki palmy
3 łyżki mleka
1/2 szklanki cukru
2 łyżki kakao


Dodatkowo

4-5 łyżek ulubionego dżemu ( u mnie powidła)


 Ciasto:
Przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia.
Oddzielam białka od żółtek i białka ubijam z szczyptą soli na sztywno.
Do ubitych białek delikatnie dodaje cukier, po jednym żółtku i już mieszając ręcznie po łyżce mąki.
Masę wylewam na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.


Ciasto piekę w temperaturze 175stopni około 35 -40 minut i sprawdzam suchość patyczkiem.
Zimne przekrawam na dwa blaty- jeden przekładam z powrotem na blaszkę i smaruje dżemem/powidłami


Krem
Masło ucieram na puszysto, dodaje cukier, mleko i na końcu partiami mleko w proszku i sok z cytryny.
Gotowy krem przekładam na jeden blat ciasta, przykrywam drugim i lekko dociskam na górę wylewam polewę


Polewa:
Rozpuszczam palmę i dodaję pozostałe składniki.
Gotuję wszystko razem do połączenia składników i zgęstnienia masy- 5-7 minut.
Ciepłą polewę wylewam na ciasto.

Ciasto wkładam do lodówki na kilka godzin :)
Z lodówki wyciągam minimum pół godziny przed podaniem

Smacznego!

14 komentarzy:

  1. Mmmm. Wygląda bardzo apetycznie)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Na kupną się raczej nie skusimy ale domową mleczną kanapkę już tak :D Musi być pyszne to ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię mleko w proszku, kiedyś podobnym kremem się wprost zajadałam. Z tą różnicą że nie sok dodawałam a....% :)) Ciacho wygląda znakomicie Buziole Reniuś :***

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda jak ten batonik! :)
    Ja jestem średnio przekonana do babkowych ciast, ale spróbować ciacha bardzo bym chciała :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kiedyś już miałam okazję jeść to ciasto i bardzo mi smakowało, muszę je upiec :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Smakowicie wygląda :) Nigdy nie robiłam tego ciasta, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kiedyś miałam upiec te ciasto, ale jakoś tak się stało, że nie doszło do skutku. Mleko w proszku bardzo lubię ;).

    OdpowiedzUsuń
  8. A moją uwagę zwróciło co innego. To prawdziwa butelka po śmietanie na tym zdjęciu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, to butelka ale po kefirze:)
      u nas śmietana jeszcze się pokazuje w 0,5 l butelkach, ta ma 0,25 ml wyszperana w starociach :)

      Usuń
  9. Reniu ja lubię smak mleka w proszku dodanego do kremów. Tak więc Twoją kanapkę zgarniam i... zjadam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo lubię to ciacho, idealne do popołudniowej kawy :)

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)