17 czerwca 2015

Leniwiec z truskawkami


choć tak naprawdę to znane jest jako " Ciasto drożdżowe bez wyrabiania wg. Ewy Wachowicz
To ciasto jest rewelacyjne!
I to pod względem smaku jak i przygotowania.
Polecam tym co nie lubią, nie potrafią lub boją się przygotowywać ciasto drożdżowe.
Podchodziłam do niego kilka razy z oporem i niedowierzaniem i jak się okazało całkowicie nie potrzebnie,
dlatego polecam :)
z truskawkami smakuję świetnie, ale tak samo polecam z śliwkami i jabłkami oprószonymi cynamonem
Przepis znalazłam tutaj i zrobiłam z połowy porcji z małymi zmianami.
Proporcja na kwadratową blaszkę 23x23 cm



Składniki:
300g mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
2 jajka
1/2 szklanki oleju
1/3 szklanki letniego mleka
50 g drożdży

Kruszonka
50g masła
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru

Dodatkowo
drobne truskawki


Ilość cukru można zmniejszyć, ja jednak miałam kwaskowate truskawki i dlatego taka ilość.
Na dno dużej miski rozkruszam drożdże, posypuje je cukrem, zalewam rozkłóconymi jajkami, mlekiem i olejem.
Całość posypuje równomiernie przesianą mąką.
Miskę przykrywam czystą ściereczką i odstawiam w zaciszne miejsce na 3 godziny- tak, tak zapominamy o nim na pełne 3 godziny :D
Po tym czasie ciasto  mieszam ( ja to zrobiłam robotem) i przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Na ciasto wykładam owoce i posypuje kruszonką- piekę 30 minut w 180 stopniach



Kruszonka:
Masło kroję na małe kawałki, zasypuje cukrem i mąką i rozcieramy ręcznie do powstania kruszonki.


Smacznego:)

28 komentarzy:

  1. Nie robiłam takiego, przepis zabieram ze sobą i wypróbuję przy najbliższej okazji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mamy taką słabość do tego ciasta, że mama zawsze musiała je robić jak nas w domu nie było, bo inaczej znikło zanim jeszcze zdążyło ostygnąć :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja niestety z ciastem drożdżowym muszę uważać, ale mój M tez dobiera sie do niego nim wystygnie:D

      Usuń
    2. My też musimy uważać. Zwłaszcza Angelika, która potem cierpi na bóle brzucha dwa dni, ale drożdżowy tak pachnie, że nie da się oprzeć :P Dlatego już prawie dwa lata go nie jadłyśmy :/

      Usuń
  3. Jak na leniwca znakomicie się prezentuje :)Miłego wieczoru Reniuś :***

    OdpowiedzUsuń
  4. Reniu, przymierzałam się i ja do tego przepisu, ale z braku czasu, podesłałam link mojej przyjaciółce i ona upiekła. Bardzo chwaliła. Nawet fotki przysłała. Czas więc chyba, żeby zrobić to pyszne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu warto go upiec, bo i szybkie i smaczne:)

      Usuń
  5. Chyba mnie namówiłaś Reniu i upiekę właśnie to. Tak mam ochotę.
    Ostatnio więcej piekłam , na komunię Wiki - 4 ciasta tydzień póxniej dla Pawła na 18-tkę. Lubie piec ale gorzej później bo lubie też jeśc jak są a kg przybywają. Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kaziu napiekłaś się ostatnio :D
      ciasta drożdżowe mają chyba najmniej kalorii wię kawałek nie zaszkodzi:D

      Usuń
  6. Renatko wspaniałe ciasto :-) uwielbiam wszelkie wypieki z truskawkami :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm, drożdżowe z truskawkami nie ma sobie równych, szczególnie takie łatwe do zrobienia ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u nas jeszcze z borówkami i śliwkami ma branie:D

      Usuń
  8. Lubię takie szybkie owocowe ciasta!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też
      szczególnie jak to są drożdżowe z resztą mogę się pobawić :D

      Usuń
  9. Ciasto wygląda naprawdę smakowicie, gratuluję.

    OdpowiedzUsuń
  10. robiłam to ciasto i polecam - jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale mi "smaka" napędziłaś, wygląda przepysznie:) Letnie ciasta z owocami nie mają sobie równych, przynajmniej dla mnie;) Musze koniecznie wypróbować, bo jakoś z drożdżakami nigdy nie było mi po drodze. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Do takiego ciasta buzia sama sie usmiecha. Wyrosnięte ładnie, maślana kruszonka, owoce - najlepsze domowe ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  13. uwielbiam takie leniwce - też bardzo często robię podobne

    OdpowiedzUsuń
  14. Może i leniwiec ale jaki dobry. Szybko znika podejrzewam. Dużo kruszonki mniam

    OdpowiedzUsuń
  15. Witam, właśnie podziwiam leniwca i zastanawiam się czy można użyć mrozonych truskawek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam, ze tak późno, ale gdzieś mi sie komentarz zapodział

      myślę że można, tylko wcześniej proponuję je rozmrozić na sitku, żeby nie były za mokre, bo z ciasta będzie zakalec :)
      pozdrawiam serdecznie i udanych wypieków życzę:)

      Usuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)