31 maja 2015

Mleczne lody rabarbarowe

Po pralinkach nie ma już śladu i ciągle tylko słysze kiedy znowu zrobię:)
a że rabarbar u mamy obrodził to przytaszczyłam do domu nastepną porcję.
Tyle że zanim przygotowałam pralinki, to w głowie zaświtał nowy pomysł i tak powstały lody rabarbarowe.
Pyszne!!
mało słodkie i  lekko kwaskowe :D
zamiast śmietany dodałam mleko- a że 

mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego takimi lodami  możemy się nimi zajadać do woli :)
Polecam !!






Składniki:
400g rabarbaru
8 łyżek cukru
2 -3 goździki
4 ziarenka pieprzu czarnego
2 szklanki mleka ( u mnie 3,2%)
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki soku żurawinowego lub malinowego 
szczyptę soli 


Goździk i pierz ucieram w moździerzu na pył.
Rabarbar myje, nie obieram- to w skórce jest najwięcej koloru
 i kroję na małe kawałeczki- im mniejsze tym łatwiej się miksuje.
Rabarbar zasypuję cukrem, dodaje przyprawy i podlewam 1/4 szklanki wody.
Gotuje na małym ogniu do miękkości- około 15 minut.
Jeszcze ciepły miksuje na papkę, wlewam mleko i studzę.
Zimną mieszankę przelewam do maszynki i postepuję w/g instrukcji,
można też przelać do pudełka i włożyć bezpośrednio do zamrażalnika.
Trzeba jednak pamiętać tylko o tym, żeby co 40 minut wyciągać i mieszać













Smacznego!!



29 komentarzy:

  1. Lody rabarbarowe napewno świetnie smakowały, sama nigdy takich nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj smakowały bardzo i będę wracać do tego przepisu :)

      Usuń
  2. U mnie dzisiaj akurat ciasto z rabarbarem, ale takie lody też muszę koniecznie zrobić :) Wyglądają cudownie, smakują zapewne tak samo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu koniecznie wypróbuj bo lody wyszły pyszne:)

      Usuń
  3. U mnie rabarbar się skończył, czekam aż podrośnie...a Twoje lody Reniu wyglądają bardzo apetycznie i choć gardło boli, chętnie bym zjadła :) Buziole udanego tygodnia. :***

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Eluniu i również pozdrawiam:)
      ale na bolące gardło lodów nie polecam:)

      Usuń
  4. Ooo, nawet lody rabarbarowe! Muszą być przepyszne :) A jaki mają śliczny kolor.

    Prosto z piekarnika (klik!)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wszystko co z rabarbarem musi być pyszne :D A skoro uwielbiamy lody i rabarbar to to musi być genialne :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak dla mnie są genialne, ale to już musicie sprawdzić same:D

      Usuń
  6. Lody... dla ochłody. I nie tylko. Ja je uwielbiam i jem cały rok. Takich rabarbarowych nie jadłam. A to świetny pomysł. Muszę z niego skorzystać. Zawsze to nowy smak :) Miłego dnia Reniu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu lody rabarbarowe bardzo nam zasmakowały, nawet małej choć ona uważa że rabarbar jest błe - dlatego polecam:)

      Usuń
  7. Lody rabarbarowe... muszą być niesamowite. Chętnie spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  8. Genialne lody! Takie domowe, pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nigdy nie jadłam lodów rabarbarowych i bardzo chętnie bym się skusiła... :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale bym sobie zjadła, muszą być pyszne!:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Rzuć mi gałeczkę, taką smake mi zrobiłaś. A ja tak lubię rabarbar, cudne ci wyszły.

    OdpowiedzUsuń
  12. Rabarbar dotąd kojarzył mi się główne z sorbetami, ale te mleczne lody z jego dodatkiem to świetny pomysł! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Dodaję ten przepis do ulubionych. To jest coś, na co mam ochotę. Poczekam jedynie, aż upały wrócą... :-)

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)