Google+ Followers

8 kwietnia 2015

Rolada biszkoptowa z mandarynkami

Kolejne ciacho, które piekę  z podwójnej porcji- każde osobno
Przygotowuje sie ją bardzo szybko i tak samo znika
Przepis na dużą blachę piekarnikową


Składniki:
5 jaj
1 szklanka cukru
1/ szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu
 Masa:
2 serki typu Danio waniliowe
1 galaretka cytrynowa
1 szklanka kremówki
2 płaskie łyżeczki żelatyny
puszka mandarynek w syropie
 1/2 szklanki wrzątku

Ciasto robi się dokładnie tak jak biszkopt
Oddzielam białka od żółtek.
Mąki przesiewam i dodaję proszek do pieczenia
Białka ze szczyptą soli ubijam na bardzo sztywno i kolejno  dodaję cukier i po jednym żółtku.
Teraz delikatnie mieszając już szpatułką dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem i ocet.


Pieczemy na papierze do pieczenia 12-15 minut w temperaturze 180 st. C
Po upieczeniu wyjmujemy ciasto na ściereczkę wysypaną cukrem pudrem lub mąką orzechową i rolujemy.

Zostawimy zwinięte w ściereczce do wystygnięcia
Zimne ciasto odwijamy z ściereczki i nakładamy masę


Galaretkę rozpuszczamy w wrzątku i odstawiamy do wystudzenia.
Żelatynę zalewamy 3 łyżkami zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia, potem zagotowujemy i również studzimy
Gdy galaretka  zacznie sie lekko ścinać ubijamy na sztywno śmietanę, delikatnie mieszamy z serkami i pokrojonymi cząstkami mandarynek.
Dodajemy   galaretkę i żelatynę, mieszamy i nakładamy na ciasto.
Roladę ponownie zwijamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, aż masa sie zetnie.
Dekorujemy według uznania.


34 komentarze:

  1. Łał Renia jakie apetyczne zawijasy :) Miłego wieczoru buziole

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Były apetyczne Eluniu:)
      Tobie równie miłego wieczoru życzę:)

      Usuń
  2. Takie lekkie desery bardzo lubimy i już od jakiegoś czasu właśnie rolada z owocami nam się marzy :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam jeszcze kilka w zanadrzu, ale czekam na świeże owoce:)

      Usuń
  3. Nigdy jeszcze nie robiłam rolady biszkoptowej, muszę kiedyś spróbować zrobić. Fajnie wygląda i z pewnością jest pyszna :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko wypróbuj, będzie Wam smakować:)

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. owszem:)
      dziękuję Agnieszko i pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Świetnie ją Reniu zrobiłaś. Sama przymierzam się od dłuższego czasu do zrobienia rolady. Ale tak zawsze jakoś schodzi... Kiedy zobaczę zdjęcia z taką kuszo wyglądająca roladą jak Twoja, to od razu mam na nią ochotę :) Może wreszcie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu zrób, ja piekę najczęściej w lecie, ze świeżymi owocami:)

      Usuń
  6. moja mama byłaby w 7 niebie! Uwielbia biszkoptowe rolady :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to tak samo jak moja córa- uwielbia nie tylko ją:)

      Usuń
  7. Odpowiedzi
    1. i pyszna,ale można wykorzystać też i serek z wiaderka:)

      Usuń
  8. Bardzo apetyczna rolada! Niby ciast po Świętach mam już dosyć, ale wsunąłbym jeszcze kawałeczek Twojego wypieku :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam takie rolady!!! Są przepyszne i bardzo delikatne :) Super, Reniu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, takie roladki są bardzo delikatne:)

      Usuń
  10. Fantastyczna rolada! Mi jeszcze taka nigdy nie wyszła :( Zawsze pęka :(
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu im ciasto cieńsze to lepsze i tylko trzeba poćwiczyć zwijanie i już:)

      Usuń
  11. Jaka piękna :) Ja wciąż się zbieram, ale póki co brak mi odwagi by przygotować samodzielnie roladę biszkoptową :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Łucjo dasz radę:)
      z trudniejszymi potrawami dajesz sobie radę to i rolada Ci wyjdzie:)

      Usuń
  12. mniam :-)
    u nas rolady sie robi z samych białek, maja trochę inną bardziej zwartą konsystencję, ino więcej jajek do takich trzeba :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dorotko takie przepisu to ja chyba nie mam:)

      Usuń
  13. Jak z danio to ja się rzucam na nią ha ha. Ostatnio jadłam danio przez 2 tygodnie z musu ale mi tak zasmakowało że roladkę twoją z danio wciągałbym całą. Mandarynki to taka wisienka na roladzie. Pozdrawiam ciepło i wiosennie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu danio waniliowe to u nas schodzi jak ciepłe bułeczki,a tutaj tez świetnie sie sprawdzają:)
      dziękuję i również pozdrawiam:)

      Usuń
  14. Uwielbiam rolady, a twoja wygląda smakowicie :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. bardzo smakowita :) porywam kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda bardzo lekko i delikatnie. Bardzo podoba mi się pomysł na mandarynkowy smak :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Pyszne ciasto, lekkie, delikatne :) Bardzo lubię!

    OdpowiedzUsuń
  18. idealna!!! zaśliniłam się ;)

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)