Google+ Followers

13 grudnia 2014

Ciasto balowe

Pod taką nazwą  młoda przytaszczyła przepis na ciasto do domu.
Przepis na standardową blaszkę,  ja rozłożyłam na dwie części- jedna poszła do tortownicy, druga na małą kwadratową blaszkę - dlaczego? dlatego, że tort był dla chłopaka z okazji 18tych urodzin, a ja też chciała wiedzieć jak smakuje.
Ciasto jest wysokie, pyszne, choć dość słodkie i można zrobić z połowy składników, choć nie wiem czy warto :D


Składniki:
Ciasto biszkoptowe
Składniki:
5 jaj
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu

Masa:
2,5 szklanki mleka
0,5 szklanki cukru
100g masła
3 duże, 4 małe żółtka
3/4 szklanki mąki pszennej

Masa śmietanowa
0,5 l śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
2 opakowania śmietan fix
 Dodatkowo:
2 małe lub 1 duże op herbatników
1 op krakersów
1 puszka mleka skondensowanego lub gotowego kajmaku

Zaczynam od mleka skondensowanego, które  gotuję przez 3 godziny i studzę.
Ciasto
robię się dokładnie tak jak biszkopt
Oddzielam białka od żółtek.
Mąki przesiewam i dodaje proszek do pieczenia


Białka ze szczyptą soli ubijam na bardzo sztywno i kolejno  dodaje cukier i po jednym żółtku.
Teraz delikatnie mieszając już szpatułką dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem i ocet.


Ciasto przelewam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 20-25 minut w temperaturze 175-180 st C do suchego patyczka
Studzę i przekrawam na dwa blaty
Masa budyniowa:
Szklankę mleka odlewam, resztę stawiam na ogniu
Żółtka ucieram z cukrem, dodaję odlane mleko i mąkę- bardzo dokładne i ucieramy mikserem, żeby nie zrobiły się grudki- wlewam do gotującego sie mleka
Ciągle mieszam, aż całość sie zagotuje i studzę, często mieszam, żeby nie zrobił się kożuch
Masło ucieram na puch i do wyczerpania dodaję po łyżce budyniu.
Masa śmietanowa:
Śmietanę ubijam na sztywno, dodajemy cukier puder i śmietan fix.
Teraz zostało już tylko składanie ciasta
Na dół daje jeden blat ciasta, wykładam masę budyniową,


 układam herbatniki, kajmak,

krakersy,
śmietanę, drugi blat ciasta.
Na górę można dać polewę lub posypać cukrem pudrem.
Do masy można dodać alkohol,  podkręci  i lekko zaostrzy smak ciasta, ale nie było go w przepisie.
Smacznego:)
A dla kogo był tort chyba ławo zgadnąć:D


Ps.
Dostało mi sie od młodej dlatego prostuje:D
Tort składała młoda, choć wykończenie jest już wspólne:D



41 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję i również pozdrawiam cieplutko:)

      Usuń
  2. Jubilat pewnie zachwycony. Tort i ciasto okazałe. Pysznie wygląda.
    Reniu chochlik zjadł Ci ilość mąki ziemniaczanej. Domyślam się że powinno być1/4 szklanki. Pozdrawiam Cię cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu dziękuje bardzo,a jubilat był zachwycony, bo to jego ulubione ciacho :D
      jednak mąki ziemniaczanej tyle samo czyli 1/2 szklanki:)
      Miłej niedzieli pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  3. Ja bym szalała z radości, gdybym dostała taki tort :-) Wygląda super, a to że też tak smakuje, to nie wątpię! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu dziękuję :) a przepis polecam, bo jest bardzo smaczny:)

      Usuń
  4. Ciasto bardzo efektowne, podoba mi się bardzo dekoracja tortu :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje:) tort dla piłkarza to nie mógł być inny :)

      Usuń
  5. Renia ciacho balowe to baletnica?? :)) A torcik rewelacja :) najlepszego na te 18 lat :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie Eluniu, podobno przepis na ciacho z wesela:D
      a za życzenia dziękuje, przekażę:)

      Usuń
  6. Super ciacho, mniam :-) a torcik rewelacja :-) wszystkiego naj naj na 18 :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. u nas to się 3-bit nazywa
    w wielu wariacjach juz je robiłam, jest pyszne, choc przez tę "krówkę" niesamowicie słodkie,
    jedno z nielicznych ostatnio ciast jakie jeszcze toleruję nawet pomimo tej słodkości

    tylko wygląda na skomplikowane, w sumie bardzo szybko się je robi

    piłka- rewelka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dorotko rzeczywiście ciacho bardzo szybko się robi i wcale nie jest takie trudne na jakie sie zapowiadało:)
      Następnym razem dam tylko krakersy, żeby przełamać słodycz
      Pozdrawiam cieplutko:)

      Usuń
    2. ja tez wolę krakersy, herbatniki tylko podbijają słodkosc :-)

      Usuń
  8. Naprawde balowe - cos pysznego.
    sliczny torcik Ci wyszedl ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuje Aniu i pozdrawiam niedzielnie:)

      Usuń
  9. Wygląda super, zatem nazwa dobra ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo i pozdrawiam cieplutko:)

      Usuń
  10. niezłe ciacho :) częstuję kawałeczkiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Torcik piękny i dekoracje cudne. A jak to ciasto balowe to ja wpadam do ciebie na bal i kawałek.Fajne warstwy:-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo je lubię ,ale odchudzone z cukru.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. następnym razem też dam mniej cukru :)

      Usuń
  13. Wygląda bosko! I fajna nazwa :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciekawe ciacho, warte zapisania :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Odpowiedzi
    1. obłędnie może nie, bo jeszcze jesteśmy przy prawie zdrowych zmysłach, ale pyszne jest:D

      Usuń
  16. Pysznie się zapowiada i piękne wykończenie tortu :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Pozazdrościć chłopakowi takiego urodzinowego tortu oj pozazdrościć. Pyszne i pięknie ozdobione. :)

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)