Google+ Followers

28 sierpnia 2014

Surowy sernik na podpieczonym dole

Sernik polecam, jest pyszny i znika bardzo szybko, szczególnie gdy ma sie w domu sernikożerców:)
Podpieczony dół można zmienić na biszkopty lub ciasteczka zmiksowane z masłem.
Jeżeli będziecie używać sera z wiaderka, to nie dodajemy mleka!!

Składniki:
Ciasto :
2 jajka
1 szklanka mąki pszennej
łyżka kakao
6-7 łyżek cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
150 g masła
1/4 szklanka mleka

Masa serowa:
750 g sera twarogowego
1/2 szklanki mleka zagęszczonego
sok z 1 cytryny
200g cukru
23 g żelatyny
9 łyżek zimnej wody
500 ml śmietany kremówki 30%

Polewa
100g czekolady gorzkiej
40g masła






Ciasto:
Masło ucieram na puch i nie przerywając dodaje kolejno cukier, jajka, mleko i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Przelewam do  dużej tortownicy ( u mnie 27 cm) wyłożonej papierem do pieczenia ( tylko dno) i wkładam do piekarnika nagrzanego  do 180 st i piekę przez 25-30 minut, do suchego patyczka.
Masa serowa:

Ser mielę dwukrotnie.
Żelatynę zalewam wodą i odstawiam do napęcznienia, potem ciągle mieszając zagotowuje i studzę.
Śmietanę ubijam na sztywno. 
Do sera dodaje cukier, mleko, sok z cytryny, zimną żelatynę- ucieram mikserem  na gładko.
Do sera dodaje bitą śmietanę i bardzo dokładnie, ale delikatnie szpatułką łączę całą masę.


Masę serową przekładam na upieczony spód i odstawiam do lodówki, aż stężeje- minimum 2 godziny.
Po tym czasie przygotowuje polewę.
Polewa:
Masło rozpuszczam na małym ogniu, uważając żeby się nie przypaliło i ściągam z ognia.
Dodaje czekoladę podzieloną na kosteczki i odstawiam na minutkę lub dwie.
Później mieszam do połączenia obu składników- delikatnie wylewam na masę serową.
Wygładzam powierzchnię i odstawiam do lodówki.

 Smacznego:)

25 komentarzy:

  1. o jejku :) Ale cudooo ;) Doskonały serniczek!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny!!! czuję,że go wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny serniczek Reniu. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pięknie! Na pewno wypróbuję przepis :)
    zapraszam do mnie http://kulinarnyswiatrenaty.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj, na noc takie smakołyki ? Raczej nie. Ale Reniu, zajrzę tutaj jutro i jeśli ten sernik nie zniknie, to chętnie się poczęstuje do kawy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu został, ale tylko na zdjęciu:) niestety takie ciacha to u mnie znikają piorunem:) miłego dnia:)

      Usuń
  6. Reniu, pyszności serwujesz, że ojej :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Łooo! super! fajnie, że spód jest podpieczony :) podoba mi sie pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  8. smacznie się prezentuje z tymi warstwami!

    OdpowiedzUsuń
  9. Chciałabym tak gotować i piec.....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olu możesz- ja nie jestem wybitnym kucharzem, po prostu lubię gotować i dobrze zjeść:)

      Usuń
  10. No i super kochana uwielbiam takie ciasta.Miłego weekendu życzę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Agatko i Tobie również życzę miłego weekendu:)

      Usuń
  11. PREZENTUJE SIĘ ZJAWISKOWO - MASZ TALENT

    OdpowiedzUsuń
  12. Mniam, wygląda znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ser mielony to podstawa dla dobrego sernika. Z wiaderka dla mnie to atrapa. Widzę że w twoim domu jest sernikożerca, to tak jak ja. Pysznie wygląda

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)