Google+ Followers

16 czerwca 2014

Biwakowe skrzydełka z kurczaka

tak je nazwaliśmy, bo robiłam je na mały wypad:)
Bardzo smakują mojej rodzince i już pytają kiedy zrobię następną porcję.
Skrzydełka przygotowuje się szybko, ale długo - muszą leżakować w marynacie kilka godzin, a najlepiej całą noc.



 Składniki
1 kg skrzydełek
marynata jogurtowa
2 łyżeczki ( kopiate) przecieru pomidorowego "Pudliszki"
100g jogurtu gęstego
1 łyżka przyprawy "suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
1 płaska łyżeczka papryki ostrej w proszku
1 kopiata łyżeczka soli
Dodatkowo
Opakowanie płatków kukurydzianych
olej do smażenia

 Składniki marynaty mieszam, a skrzydełka oczyszczam, myje i dziele na mniejsze kawałki, te najmniejsze odkładam np na zupę.



Przygotowane części skrzydełek wkładam do marynaty , dokładnie mieszam,aż dokładnie się pokryją.
Przykrywam i wkładam do lodówki na całą noc.

Płatki kukurydziane rozdrabniam wałkiem lub miksuje blenderem.


Większość marynaty została wchłonięta przez mięso, resztę pozostawiam i panieruje w płatkach.
Bardzo mocno uciskam.


Najlepiej odstawić na godzinę do lodówki- przez ten czas chrupki przykleją się do mięsa i marynaty.
Każdy kawałek smażę na gorącym oleju, ale nie na dużym ogniu, uważam żeby się nie przypaliły.

Najlepiej smakują z sałatką z pomidorów i ogórków.
Smacznego:)

22 komentarze:

  1. Dokładnie taki lubię :) pysznie !

    OdpowiedzUsuń
  2. O proszę i Renia sobie poszła na biwak, zabrała skrzydełka a nam pozostał smak. :( :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha ,mój mąż uwielbia skrzydełka.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam :) Też by mi smakowały!

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam skrzydełka w każdej postaci, zwykle marynuję je w jogurcie z ziołami, następnym razem dodam przecieru pomidorowego i płatków kukurydzianych :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie wyglądają i pysznie.Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Genialne skrzydełka, aż mi ślinka cieknie. Na pewno były przepyszne:)

    Pozdrowienia!:))

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają obłędnie, aż mi w brzuchu zaburczało.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki:) do tego straszna zaraza- można je jeść bez konca:)

      Usuń
  9. Bardzo fajna marynata, suszone pomidory z czosnkiem też bardzo łubie ta przyprawę.Skrzydełka na piknik idealne

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam, smakowicie wyglądają :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)