7 czerwca 2014

Krem z selera

Próbowaliście? jeżeli nie to zachęcam do wypróbowania tego przepisu.
Zupa jest lekka, kremowa i pyszna- bardzo ją lubię:)
Do przygotowania można przygotować resztkę rosołu wołowego , ale niezbyt mocnego i najlepiej jest go trochę rozcieńczyć wodą. Można też wykorzystać rosół drobiowy, czy w ostateczności rosołki lub przygotować w/g przepisu



składniki:

300g mięsa wołowego- mostek lub rozbrat
1 średnia marchewka
1 mały korzeń pietruszki
1/2 cebuli lub kawałek pora
sól pieprz,
2 ziarenka ziela angielskiego
mały liść laurowy
1 1/2 l wody
1/2 dużego selera ( bulwa:)
2 żółtka
3 łyżki kwaśnej śmietany

Z mięsa, warzyw ( oprócz selera) wody  i przypraw gotuję lekki rosołek.
Całość odcedzam.
Seler obieram i kroję w kostkę- tak 1x1 cm- wrzucam na patelnie , dodaje łyżkę masła i podsmażam przez chwilkę, aż się lekko przyrumieni.
Przekładam do rosołu i gotuję góra 15 minut- całość miksuje na gładki krem.
Stawiam ponownie na palnik i zagotowuje,  gotuje chwilkę do połączenia się smaków- tak 3-5 minut wystarczy.
Palnik wyłączam.
Żółtka dokładnie roztrzepuje z  śmietaną i delikatnie, cały czas mieszając wlewam do kremu.
Jeżeli nam się zważy trzeba ponownie zupkę zmiksować.
Podaję z grzankami.


Smacznego!!

27 komentarzy:

  1. Przepis do wypróbowania.: Nigdy nie robiłam takiej zupy.
    Buziaki

    OdpowiedzUsuń
  2. Reniu zachwycasz mnie swoimi przepisami,uwielbiam czytać Twój blog i testować Twoje przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę:)) to dla mnie ogromna motywacja :)

      Usuń
  3. lubię takie zupy z dominującym smakiem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smak selera po ugotowaniu łagodnieje, ale jest wyczuwalny:)

      Usuń
  4. Dla mnie super:)napewno by mi smakował Twój krem:)

    OdpowiedzUsuń
  5. To też doskonały przepis na pyszny krem. Nie robiłam z korzenia, tylko z naciowego. Koniecznie muszę spróbować, bo lubię seler. Ależ musi smakować:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu wypróbuj, jestem bardzo ciekawa Twojej opinii:)

      Usuń
  6. Seler to ja uwielbiam. To mi smaka zrobiłaś na taki kremik, do tego grzanki.Ja robię na wywarze drobiowym. Zawsze sobię mrożę w pudełka i potem jak znalazł :-) Twoją miseczkę porywam :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zgiął mój komentarz. :( a może tylko ja go nie widzę?? A tyle się naskrobałam. A więc teraz krótko...kocham zupy krem... :) buziole

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to zupełnie jak ja- kremy nie mają sobie równych i do tego dzieciaki zjadają wszystko, bez marudzenia:)

      Usuń
  8. Ma piękny, delikatny kolor, w smaku pewnie jest jeszcze lepsza niż wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z kremami już tak jest- trudno im zrobić dobre zdjęcie i zdecydowanie lepiej smakuje niż wygląda:)

      Usuń
  9. Bardzo ciekawie wygląda ten krem, mniam :) Selera nigdy nie wykorzystywałam do robienia kremu :) Czas to nadrobić!

    OdpowiedzUsuń
  10. selerową wersję kremu wciąż mam do odkrycia, ale już niedługo :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciężko mi się przełamać i polubić seler, ale wierzę, że musiała być bardzo pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  12. szkoda, że jestem taką nogą jeśli chodzi o sprawy kuchenne ;/ a wygląda kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zupa jest tak prosta, że na pewno sobie poradzisz:)

      Usuń
  13. Zapowiada się pyszniutko, lubię seler więc chętnie spróbuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam:) jak lubisz seler to powinna smakować:)

      Usuń
  14. Pyszny krem, z selera bardzo lubię, muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)