13 maja 2014

Obertasy w sosie

Obertasy to inaczej na odwrót- tak nazywała  te pierogi  moja babcia :)
A dlaczego?no cóż  pierogi robimy zazwyczaj z mięsem i ewentualnie można do nich dołożyć sałatkę- w tych jest na odwrót, tzn farsz warzywny z kremowym sosem z kurczaka.
Sos jest to kolejny nasz rodzinny sposób na wykorzystanie resztek z rosołu- nie wygląda najlepiej,ale za to smakuje pysznie a można go wykorzystać do wielu dań.





Składniki:
Pierogi

270 g mąki pszennej
3/4 szklanki bardzo ciepłej  wody
1/4 szklanki bardzo ciepłego mleka
szczypta soli.

Farsz:
1 mała lub 1/2 dużej marchewki
150 g młodej kapusty białej
1 mała pietruszka
1/8 selera dużego lub 1/4 małego
1 duży ogórek kiszony.
4 łodygi zielonej cebulki
2 łyżki przyprawy (będę ją nazywać domowa maggi) lub sól, pieprz
1 łyżka oleju
płaska łyżeczka suszonego czosnku
2 łyżki bułki tartej

Sos:

2 szklanki rosołu
1 ugotowany udziec z kurczaka
100g serek topiony (bez smakowy)
2-3 łyżki posiekanej zielonej cebulki
1 łyżka masła
1 łyżki mąki pszennej
2-3 łyżki wody z ogórków

 Farsz;
Kapustę bardzo drobno szatkuję- szczególnie drobno kroję nerwy- będą inaczej twardawe.
Marchewkę, pietruszkę, ogórka i seler ścieram na małych oczkach tarki do warzyw.
Przekładam na patelnię podlewam olejem i dodaję przyprawę i duszę do miękkości warzyw,
Po wystudzeniu dodaję bułkę tartą i doprawiam pieprzem i czosnkiem.
Doprawiam dość mocno, tak żeby nie był mdły

Pierogi- przygotowujemy ciasto
Mąkę na ciasto zaparzam wodą i mlekiem ( można użyć tylko wody) i wyrabiam tak długo, aż ciasto gładkie i będzie odchodziło od ręki.
Dzielę ciasto na mniejsze porcje, wałkuję na stolnicy lekko oprószonej mąką, wykrawam szklanką kółeczka.
Na każde kółeczko nakładam łyżeczkę farszu i dokładnie zlepiam pierogi
Pierogi wkładam do wrzącej wody i gotuję od wypłynięcia 4-5 minut.


Sos:
Mięso  dzielę na mniejsze kawałki.
W wysokim naczyniu miksuję mięso, serek topiony, rosół tak długo, aż płyn będzie gładki.
Na patelni robię zasmażkę z masła i mąki, zalewam zimnym płynem, doprawiam wodą z ogórków i zagotowuję.
Posypuję zieloną cebulką i polewam pierogi

Smacznego!!





30 komentarzy:

  1. Nie znam takiego farszu do pierogów,ale smakowałby mi,sądząc po składnikach:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aguś farsz jest przepisem naszym rodzinnym, lekko zmodyfikowany przeze mnie)

      Usuń
  2. kurde! Jestem jak najbardziej za! Totalne, pozytywne zaskoczenie :D
    Wow.. dla mnie bomba ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam...:) Reniu szkoda, ze nie mieszkasz blisko. Pierożki już teraz bym chętnie zjadła:)Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. z serkiem topionym?! przeżyłem szok :) Będę musiał spróbować - bardzo dziękuje za inwencję twórcza :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dlaczego ? z serkiem zamiast śmietany robię bardzo często i mam kilka przepisów:) dania są smaczniejsze i śmietana nie ma możliwości zważenia się:)

      Usuń
  5. Reniu ja to bym chętnie zjadała, ale moi panowie by mnie wygonili na cztery wiatry. Oni pierogów z serem nie uważają za pierogi, a tylko te z mięsem. :) buziole

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Eluś a wiesz, że mój stwierdził że mam robić częściej:)

      Usuń
  6. Śmieszna nazwa :) Ale podoba mi się. Podobają mi się również pierożki i ta koronkowa robota. Nadzienie, Reniu bardzo ciekawe. Sos wspaniały. Kolejny przepis do wykorzystania. Dzięki i buziaki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo sie cieszę Krysiu:) a nazwa? tak się dawniej mówiło, przynajmniej u nas:)
      Miłego dnia , buziaki:)

      Usuń
  7. Z takim farszem spotykam się pierwszy raz, ale już widzę,że byłabym zachwycona smakiem tego dania :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wow jaki ciekawy farsz! Do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  9. No prosze, bardzo lubie takie przewrotne przepisy, na pewno wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też takie lubię :) jak wypróbujesz to daj proszę znać czy smakowało:)

      Usuń
  10. ..... i znowu pyszności :) kusisz , nęcisz tak że zapach czuję :)

    OdpowiedzUsuń
  11. a ja przed obiadem... aż w brzuchu zaburczało :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Muszę przyznać, że ten farsz warzywny jest intrygujący.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest pyszny, nawet mojemu mięsożercy smakowało:)

      Usuń
  13. Pyszny sosik i farsz, nie przepadam za pierogami z mięsem ale taka kombinacja bardzo mi się podoba bo są warzywka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu my lubimy mięsko, ale czasami po prostu mam go dość i wtedy wyciągam warzywne zamienniki:)

      Usuń
  14. Taki rodzinny przepis na wagę złota .Zapisałam do zrobienia - jak najszybciej

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się:) daj proszę znać jak wyszły:)

      Usuń
  15. W taki sposób nigdy nie robiłam i nie jadłam, ale podoba mi się i to bardzo :D

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)