21 maja 2014

Gulasz z żołądków drobiowych

lubicie? ja tak, córy już mniej, ale czasami przygotowuje taki:

Składniki:
500g żołądków drobiowych
300 g pieczarek
1 średnia marchweka
1 cebula
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
duża łyżka koncentratu pomidorowego
1 litr wywaru warzywnego lub bulionu drobiowego ( może być z kostki)
1 łyżka przyprawy 
2 łyżki dobrej, gęstej śmietany
2 łyżki posiekanej zieleniny
2 łyżki mąki
1 łyżka masła
sól i pieprz,chili  do smaku

Żołądki dokładnie myję i oczyszczam z błon i chrząstek.
Wrzucam do osolonego wrzątku i gotuję 10 minut- odcedzam i studzę.
Przestudzone drobno kroję ( żeby sie dziecię nie zorientowało, że je mięsko razem z pieczarkami:) i przesmażam na łyżce oleju, podlewam wywarem z warzyw, dodaję przyprawy i koncentrat oraz śmietanę  -
gotuję do miękkości.


Zwykle trwa to około 1,5 godziny, w szybkowarze 45 minut.

Pieczarki kroję w pół plasterki, cebulę w kosteczkę, a marchewkę w plasterki.
Podsmażam na odrobinie oleju kolejno zaczynając od cebuli, gdy się zeszkli dodaję pieczarki i marchewkę - chwilkę dusimy, aż odparuje woda z grzybów.

Na patelni z masła i mąki robię zasmażkę
Warzywa i zasmażkę dodaję do miękkich żołądków, dokładnie mieszam i duszę jeszcze około 10 minut.
Możemy podać z kaszą ( u mnie grycznka) makaronem lub ryżem.
Jeżeli mam makaron lub kaszę dodaję zieloną cebulkę a do ryżu wolimy koperek

Smacznego:)

27 komentarzy:

  1. To niestety nie moje klimaty, ale jeśli przygotowałabym mojemu Mężowi byłby bardzo zadowolony. Przepis ciekawy. Pokażę Jemu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak to już jest z podrobami, nie wszyscy je chcą jeść:) ciekawe czy Mężowi się spodoba:)

      Usuń
  2. Ostatnio podobne zrobiła moja mama, przemogłam się i było pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. włąśnie - trzeba poznawać nowe smaki, bo tak jedlibyśmy kilka dań na okrągło:)

      Usuń
  3. I do tego z kaszą-obiad idealny,pyszny,taki domowy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mnie i ślubnemu bardzo smakował- dziewczyny niestety nie chcą jeść żadnych podrobów

      Usuń
    2. Dlatego ja jak cos robie to nie mowie co to albo cos ściemniam.... albo mowie sporóbuj i ile razy moj mały braciszek i moja baratanica cos zjedli co było bleee a potem sie okazalo ze zjedli to bleee i było dobre....
      Mój partner np twierdzi ze nie lubi wanilii a jakos lody wnailiowe które sama zrobilam zajadla az mu sie uszy trzesly.... jak czlowiek nie wie co je to je ze smakiem;] a dzisiaj gulasz..;]

      Usuń
  4. Obiad samo zdrowie. :) I jak bidulko zwalczyłaś już ten swój ogród? Ja do mojego przymierzam się na weekend. Mam nadzieję że dam radę pokonać tą dzicz. :D buziole

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. opanowałam Eluś:) ale czuję wszystkie mięśnie:)
      miłego wieczorku, buziaki:)

      Usuń
  5. Smaczny obiadek uwielbiam coś innego zjeść.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam gulasz, ale z żołądków jeszcze nie jadłam., fajna propozycja
    u mnie trochę nowości :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja robię rzadko, ale polecam spróbować, może zasmakuje:)

      Usuń
  7. oj bardzo lubię!!! i do tego z kaszą gryczaną, mniam

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda smakowicie, choć przyznam, że boję się żołądków ;-P Ale zapisuję przepis i kiedyś go wykorzystam, bo mój nie-mąż bardzo lubi podroby :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak lubi to polecam, może i Tobie zasmakują:) i witam Cię bardzo serdecznie:)

      Usuń
  9. Moja babcia taki robiła , bardzo dobrze go wspominam :) ..... ten wygląda świetnie , pozdrawionka :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Żołądki i wątróbka, to chyba jedyne podroby akceptowalne przeze mnie. Narobiłaś mi apetytu, idę na śniadanie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Zjadłabym taki gulasz z kaszą gryczaną. Żołądki bardzo lubię w dzieciństwie boje bratem toczyłam o żołądek w rosole ha ha

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie wiem czy bym zjadła, wygląda pysznie, ale... Moim domownikom jednak by smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pycha z pieczarką jeszcze nie robiłam - ja daje grzybka i czasami łącze z serduszkami ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wspaniały przepis. Dziękuję. Ja właśnie w szybkowarze gotuję żołądki z drobiu z włoszczyzną.Potem zrobię sos do żołądków.Moze być koperkowy , cytrynowy.Można na żołądkach ugotować dobry krupnik z grzybkiem suszonym np. z prawdziwkiem. Uwielbiamy .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żołądki też dorzucam do krupniku- pycha :D
      bardzo sie cieszę, ze gulasz smakował i dziękuje za komentarz
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)