Google+ Followers

16 kwietnia 2014

Mus chrzanowy

Idealny do pasztetów, jajek czy wędlin.
Robi się go szybko- lepszy jest po kilku godzinnym studzeniu, ale lepiej przygotować go partiami- nie może stać zbyt długo.
Nie przepadam za chrzanem, ale w tej wersji mogę jeść łyżeczką


Składniki:
szklanka śmietany kremówki 30%
szczypta soli
1/2 łyżeczki cukru
2 łyżki startego chrzanu
1/2 jabłka

Chrzan lekko sparzamy ( to w/g upodobań, ja raczej mocniej)
Jabłko ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach( tak jak ziemniaki na placki)
Śmietanę bardzo mocno schładzamy i ubijamy, dodajemy cukier, sól, chrzan i jabłko- delikatnie mieszamy.
Przekładamy do słoiczka i odstawiamy do schłodzenia.
Smacznego!!
Pozdrawiam bardzo serdecznie i dziękuję za wszystkie komentarze:)

22 komentarze:

  1. Masz rację Reniu, to najlepszy chrzan-krem taki domowy. Przepis świetny, dlatego taki pyszny :) Pozdrawiam Cię serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajna wersja:)ja lubię delikatny,niewyciskający łez chrzanik:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam....jak ja lubię takie pasty, idealna do wędliny i jajka ; )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie, pasuje do jajek szczególnie:)

      Usuń
  4. Reniuś...pięknie, pysznie i domowo. Ale kto za mnie zetrze chrzan? Ja nie mogę ja płaaaaaaaczę. :( :P Zdróweczka :**

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A wiesz jak dobrze oczyszcza górne drogi:) a zastąpić możesz takim zwykłym ze słoiczka, tylko bez dodatków:)
      buźki:)

      Usuń
  5. Pyszny i delikatny :) lubię chrzan w każdej postaci :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Robię podobny sos, nie tylko na Wielkanoc.Jest pyszny i faktycznie na Wielkanoc powinnien być na stole.

    OdpowiedzUsuń
  7. Pozdrawiam świątecznie, życząc spełnienia marzeń, cudownej rodzinnej atmosfery przy wielkanocnym stole, bo smaczne potrawy będą na 100% (u takiej mistrzyni kuchennej :)).

    OdpowiedzUsuń
  8. Potrzebuję takiego musu, więc na 100% zrobię na Święta. Dziękuję za ten przepis ;* i już go zapisuję ;)
    Zapraszam do siebie na babkę, jajka faszerowane, jajka sadzone z czekolady

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę i poproszę o opinię:)

      Usuń
  9. Zamiast kupować kupne sosy lepiej zrobić jak ty pyszny mus. Kaczka jest obłędna :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu, faktycznie kupne się przy domowym chrzanie mogą schować:)

      Usuń
  10. ciekawy przepis i fakt jak chrzan to tylko ze swietami mi sie kojarzy , Wesołych Świat i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko u mnie chrzan jest przez cały rok:)

      Usuń
  11. mus chrzanowy-ładna nazwa! :) Ale jaką ma cudowną konsystencje, pewnie sama byłabym nim zachwycona!:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Oj taki mus idealny na Wielkanoc :)

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)