Google+ Followers

7 grudnia 2013

Piernikowe babeczki:) z olejem rzepakowym


Nie będę zachwalać, ale jeżeli lubicie te klimaty to spróbujcie i to najlepiej z podwójnej porcji.
Lekkie, mięciutkie i lekko wilgotne- takie jakie mają być:)
Piekłam w silikonowych foremkach i dawałam do połowy ich wysokości - bardzo wyrastają!!
Z tej porcji wychodzi 14-15 małych babeczek.

Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego zawsze używam go w swoich przepisach

Składniki:

200g mąki
1 jajko
50 g cukru
6 łyżek oleju rzepakowego
4 łyżki miodu z mniszka lekarskiego ( może być dowolny miód oprócz sztucznego)
150ml mleka
3 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka kakao
1 łyzeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
powidła, marmoladę lub dżem

W jednej misce mieszam wszystkie sypkie produkty oprócz cukru tzn: mąkę,  przyprawy do piernika, proszek do pieczenia i sodę. Przesiewam je  przez sito.
W drugiej misce miksuję dokładnie jajko z mlekiem, olejem, cukrem i miodem.
Powoli wsypuję mieszankę z mąki i dokładnie mieszam.
Do foremek wlewam po łyżce ciasta, nakładam po łyżeczce powideł i przykrywam drugą łyżką ciasta.
Nie nakładam więcej niż 1/2 wysokości foremek bo inaczej ciasto może wypłynąć.
Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 st i piekę 20 minut.
Sprawdzam patyczkiem i jeżeli jest suchy wyciągam i studzę.
Górę pokrywam rozpuszczoną z łyżką mleka czekoladą gorzką i posypuję cukiereczkami
Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie i życzę

Smacznego!!

16 komentarzy:

  1. Jesteś lepsza, jesteś pierwsza...miałam dziś robić ale nie kupiłam marmolady. Jednak jak kupię..nie daruję zrobię:)
    A teraz dawaj choć jedną :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też tak często mam- chcę coś zrobić wchodzę na blogi a tam już przepisy:)
      Eluś częstuj się ale tylko z zdjęcia- po babeczkach zostały już tylko okruchy:(

      Usuń
  2. Bardzo apetyczne babeczki, muszę wypróbować...Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Babeczkę chętnie zjem Reniu. Zal że pewnie nawet już okruchów niema:) Skorzystam z przepisu ale już nie dziś. pozdrowionka

    OdpowiedzUsuń
  4. Widać, że babeczki są puchate, takie mięciutkie. Szkoda, że zostały tylko okruszki. Ale tak jest, jeśli upiecze się coś tak smacznego :) Pozdrawiam, Krys

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzęki Krysiu:) przyjechali pomocnicy Mikołaja i czymś trzeba było ich poczęstować:)

      Usuń
  5. Smacznie wyglądają.Wczoraj piekłem piernik z bakaliami w keksówce,ale te babeczki są bardzo smakowite.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:)piernik z bakaliami też bardzo smakowicie brzmi:)

      Usuń
  6. cudne babeczki :) uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)