11 października 2013

Racuszki z dynią

Witam wszystkich bardzo serdecznie i zapraszam na deserek :)
Lubie placki i racuchy- są to tak uniwersalne przepisy, że nie mając prawie nic w lodówce, można przygotować pyszny obiad lub podwieczorek.
U mnie dzisiaj racuszki z dynią- przepis mój, wymyślony  naprędce z tego co miałam w domu.
Nie przepis, a właściwie kolejna wariacja na temat dyni.



Składniki:
2 serki waniliowe
2 jajka
1 1/3 szklanki mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
100 g dyni hokkaido ( może być zwykła)
jabłko
olej do smażenia

Obraną i oczyszczoną dynię starłam na  małych oczkach tarki do warzyw, a jabłko na dużych.
Do serków dodałam  jajka i stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia- dokładnie połączyłam robotem
Do masy dodałam dynię i jabłko.
Wszystko razem wymieszałam i od razu usmażyłam na oleju na złoty kolor- dynia i jabłko puszcza soki i ciasto robi się coraz rzadsze.

Jeżeli ciasto jest za rzadkie trzeba dodać jeszcze  łyżkę lub dwie łyżki mąki.
Racuszki są już wystarczająco słodkie dlatego podałam je z smażonymi na maśle jabłkami

Smacznego!!


9 komentarzy:

  1. Kiedyś często robiłam racuszki. Zawsze mi smakowały. Z dynią nie robiłam. Teraz czas to zmienić. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj Krysiu :) u nas racuchy są często, baaardzo je lubimy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam dynię, czas zrobić racuchy. Fajny pomysł z placuszkami :-) Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myszko wiesz, że ja moją Madzię też nazywam myszką :) a na Twoje placuszki czekam z niecierpliwością

      Usuń
  4. Ja mogę racuchy jeść codziennie. Moja ukochana wersja to na wodzie z jabłkami i bez tłuszczu. Eh..się rozmarzyłam :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No Eluniu, takiej wersji to ja jeszcze nie próbowałam :)

      Usuń
    2. Polecam Renia...lekko, szybko i naprawdę smacznie. :)

      Usuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)