Google+ Followers

26 sierpnia 2013

Domowe tortellini z mięsem, orzechami i smażoną szałwią

Pyszne uszka z niecodziennym farszem do których koniecznie podajcie smażoną szałwią i surówką z pomidorków i ogórków z cebulką.




Składniki:

Ciasto:
500 g mąki pszennej
1 szklanka ciepłego mleka
płaska łyżeczka soli
Farsz:
gotowane mięso wieprzowe najlepiej chudy karczek
orzechy
jajko
sól, pieprz,odrobina chili- do smaku
łyżka koperku
Dodatkowo:
kilka listków  szałwii
olej do smażenia
ew. masło do polania


Z mąki i mleka wyrabiam dość twarde ciasto.
Odstawiam przykryte czyste ściereczką do wystygnięcia.
Gotowane mięso wieprzowe wraz z orzechami i cebulką mielę w maszynce do mięsa.
Farsz przygotowałam w proporcji 1 :3 tzn 1 część orzechów i 3 części mięsa + 1/2 dużej cebuli.
Dodaję przyprawy sól, pieprz , jajko, posiekany koperek i koniecznie chili- zaostrzy lekko słodkawy smak orzechów i koperku.
Ciasto wałkuję dość cienko i wykrawam kółeczka wąską  szklanką lub literatką.
Na środek nakładam farsz, dokładnie zlepiam brzegi i boki tak żeby powstały uszka.
Wkładam do lekko osolonego wrzątku i gotuję 8-10 minut.
Na malutkiej patelni rozgrzewam olej i krótko smażę listki szałwii ( gdy listki przestaną skwierczeć są gotowe)


Ugotowane pierożki polewamy masłem i posypujemy szałwią
Podałam z surówką z pomidorów, ogórków i cebuli, doprawioną solą i pieprzem.
Wiem, podobno nie zdrowe połączenie, ale jakie pyszne:))
Smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)