Sos pochodzi z mojego rodzinnego domu i na pewno jestem trzecim pokoleniem, który korzysta z tego przepisu.
Sos do zielonej sałatki
Składniki:
Niewielka zielona sałata
mały kubek gęstej śmietany
2 jajka
łyżka soku z cytryny
2 łyżki cukru
szczypta soli
Jajka gotuje na twardo i studzę.
Sałatę myję i pozostawiam do ocieknięcia.
Jajka obieram i kroę na pół, oddzielając białka od żółtek.
Do żółtek dodaję sól, cukier i sok z cytryny, dokładnie ucieram i na końcu dodaję śmietanę.
Można użyć gęstego jogurtu naturalnego.
Tuż przed podaniem sałatkę polewam sosem i posypuję drobno pokrojonym białkiem.
Ilość cukru i soku z cytryny można zmniejszyć lub powiększyć to już zależy od indywidualnych smaków.
Na koniec moja mała pomagająca mi w kuchni- narobiła bałaganu za dwóch, ale duma w jej oczach bezcenna:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)