Do tego jeszcze moja z ogródka bez chemii smakuje wybornie.
Galaretka jest słodka z wyraźnym kwaskowatym smakiem porzeczek.
1200 g porzeczki czerwonej
900 g cukru
szklanka wody.
Porzeczki myje, przekładam do garnka i zalewam szklanką wody.
Gotuję przez 20-25 min aż wszystkie kuleczki popękają.
Wszystko zlewam na durszlak wyłożony gazą i zostawiam do ocieknięcia na całą noc.
Rano dokładnie jeszcze odciskam sok i dodaję cukier.
Całość gotuję przez 10 min, zbierając z góry szumowiny.
Galaretkę przelewam do gorących wygotowanych słoików, szczelnie zamykam i odwracam do góry dnem.
Słoiki obracam od razu gdy galaretka wystygnie.
Galaretki nie pasteryzuję dlatego trzeba dokładnie umyć i wyparzyć słoiki i zakrętki.
Smacznego
Zrobię :)
OdpowiedzUsuń