4 lipca 2013

Galaretka z czerwonej porzeczki.

Galaretka z czerwonej porzeczki idealna do gofrów z bitą śmietaną i do herbaty w zimie.
Do tego jeszcze moja z ogródka bez chemii  smakuje wybornie.
Galaretka jest słodka z wyraźnym kwaskowatym smakiem porzeczek.





Składniki:

1200 g porzeczki czerwonej
900 g cukru
szklanka wody.

Porzeczki myje,  przekładam do garnka i zalewam szklanką wody.
Gotuję przez 20-25 min aż wszystkie kuleczki popękają.
Wszystko zlewam na durszlak wyłożony gazą i zostawiam do ocieknięcia na całą noc.

Rano dokładnie jeszcze odciskam sok i dodaję cukier.
Całość gotuję przez 10 min, zbierając z góry szumowiny.
Galaretkę przelewam do gorących wygotowanych słoików, szczelnie zamykam i odwracam do góry dnem.
Słoiki obracam od razu gdy galaretka wystygnie.

Galaretki nie pasteryzuję dlatego trzeba dokładnie umyć i wyparzyć słoiki i zakrętki.
Smacznego



1 komentarz:

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)