30 czerwca 2013

Roladki z schabu w wedzonym sosie


Dzisiaj na obiad nasze ulubione roladki z schabu w sosie... no właśnie sosie wędzonym, bo podstawowym składnikiem jest mocno wędzona kiełbasa, a nie chciałam napisać w sosie kiełbasianym- nie fajnie się kojarzy, prawda?! Potrzebne nam będą:)

Roladki

80 dag schabu bez kości
cebula
2-3 ogórki kiszone
1/2 słoiczka papryki konserwowej
musztarda
sól, pieprz
mąka do obtoczenia

Schab kroję na na 8 porcji i każdą  dość cienko rozbijam (przez worek)
Smaruję musztardą, solę i posypuję świeżo zmielonym pieprzem.
Układam po kawałku ogórka, papryki i cebuli.
Zwijam, spinam i obtaczam w mącę i jest to jedyna ilość mąki jaką w potrzebuję do tego dania.
Obsmażam na gorącym oleju ze wszystkich stron.



 Sos wędzony.
1 pętko kiełbasy mocno wędzonej
2 duże serki topione
duża cebula
sól, pieprz
płaska łyżeczka czerwonej papryki w proszku
płaska łyżeczka suszonego czosnku
liść laurowy
3-4 ziarenka ziela angielskiego

Kiełbasę kroję w dość drobną kostkę, podsmażam na oleju.
Dodaję pokrojoną cebulę i przesmażam jeszcze przez chwilę.
Dodaję przyprawy,serki,  roladki  i podlewam wodą.
Wody tyle , żeby sięgała 2/3 wysokości rolad.
Dusimy do miękkości- w szybkowarze jest to 15 min max 20min potem rolady już się rozpadają.

Całość najlepiej przestudzić.
Z rolad wyjąć wykałaczki czy szpilki
Cały sos mocno zmiksować i  przelać przez sito, inaczej w sosie są wyczuwalne grudki mięsa.
Całość - sos z roladkami doprawić, zagotować i dusić jeszcze razem przez 2-3 min.

Serki można zastąpić małym kubkiem śmietany ale nieco zmienia się smak sosu.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)