Dzisiaj na obiad nasze ulubione roladki z schabu w sosie... no właśnie sosie wędzonym, bo podstawowym składnikiem jest mocno wędzona kiełbasa, a nie chciałam napisać w sosie kiełbasianym- nie fajnie się kojarzy, prawda?! Potrzebne nam będą:)
Roladki
80 dag schabu bez kości
cebula
2-3 ogórki kiszone
1/2 słoiczka papryki konserwowej
musztarda
sól, pieprz
mąka do obtoczenia
Schab kroję na na 8 porcji i każdą dość cienko rozbijam (przez worek)
Smaruję musztardą, solę i posypuję świeżo zmielonym pieprzem.
Układam po kawałku ogórka, papryki i cebuli.
Zwijam, spinam i obtaczam w mącę i jest to jedyna ilość mąki jaką w potrzebuję do tego dania.
Obsmażam na gorącym oleju ze wszystkich stron.
Sos wędzony.
1 pętko kiełbasy mocno wędzonej
2 duże serki topione
duża cebula
sól, pieprz
płaska łyżeczka czerwonej papryki w proszku
płaska łyżeczka suszonego czosnku
liść laurowy
3-4 ziarenka ziela angielskiego
Kiełbasę kroję w dość drobną kostkę, podsmażam na oleju.
Dodaję pokrojoną cebulę i przesmażam jeszcze przez chwilę.
Dodaję przyprawy,serki, roladki i podlewam wodą.
Wody tyle , żeby sięgała 2/3 wysokości rolad.
Dusimy do miękkości- w szybkowarze jest to 15 min max 20min potem rolady już się rozpadają.
Całość najlepiej przestudzić.
Z rolad wyjąć wykałaczki czy szpilki
Cały sos mocno zmiksować i przelać przez sito, inaczej w sosie są wyczuwalne grudki mięsa.
Całość - sos z roladkami doprawić, zagotować i dusić jeszcze razem przez 2-3 min.
Serki można zastąpić małym kubkiem śmietany ale nieco zmienia się smak sosu.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)