3 czerwca 2018

Owocowa zebra :)

Bardzo, ale to bardzo lubię ciasta z dodatkiem oleju- są wilgotne i świeże dłużej niż biszkopty czy ucierane ciasta, dlatego często gdy mam ochotę na takie ciasto to sięgam po zebrę ( klik).

Tym razem padło na rabarbar, który chyba po raz pierwszy aż tak obrodził,i truskawki bardzo lubię to zestawienie smakowe.
Wilgotna czekolada z owocami i bitą śmietaną- no mniam, mniam ;D
Polecam;)


Składniki:
Ciasto
5 jaj

1 1/3 szklanki cukru
3 szklanki mąki
1 szklanka oleju
1 szklanka wody gazowanej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

Mus owocowy
500g oczyszczonego rabarbaru
500g truskawek
5 łyżek cukru waniliowego
2 żółtka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
1/2 szklanki wody
1 galaretka truskawkowa

Śmietana
500ml śmietany kremówki
1 galaretka truskawkowa
1 szklanka wrzątku



Całe jaja ucieram z cukrem tak długo, aż masa  zgęstnieje a cukier się rozpuścić.
Dodaję stopniowo i na przemian przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia, olej i wodę.
Przygotowane ciasto dzielę na dwie części- do jednej dodaję kakao i dokładnie mieszam.
Na blachę wysmarowaną masłem wylewam na przemian ciasto jasne i ciemne.

Ciasto piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35-40 minut.
Sprawdzam patyczkiem - suchy oznacza że ciasto jest upieczone.
Ciasto studzę i przekrawam na dwa blaty.


Mus owocowy.
Obrany i umyty rabarbar kroję dość drobno, potem będzie łatwiej miksować, dodaję 1/4 szklanki wody i gotuję  aż rabarbar zacznie się rozpadać.
do rabarbaru dodaję umyte i odsączone z wody, pokrojone na mniejsze kawałki truskawki i gotuję razem przez 5 minut, nie zapominam o mieszaniu :)
Wszystko miksuję na gładką masę.
Żółtka, 1/4 szklanki wody i obie mąki dokładnie rozrabiam, pilnuję żeby nie było grudek i wlewam do gotującego się musu- ponownie zagotowuję.
Wyłączam palnik i wsypuję galaretkę i mieszam kilka minut, żeby żelatyna się rozpuściła, a mus lekko przestygł.
Ciepły mus wylewam na dolny blat.
Od razu przykrywam drugim blatem i odstawiam do wystygnięcia.

Galaretkę rozpuszczam w szklance wrzątku i odstawiam do wystudzenia.
Śmietanę ubijam na sztywno  i pod koniec cienkim strumieniem wlewam zimną galaretkę.
Wylewam na ciasto i wstawiam do lodówki na minimum 2 godziny.

Smacznego :)

14 komentarzy:

  1. Ślicznie wyszło i pysznie się prezentuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pomysłowe ciasto Reniu ❤💚💛. Na pewno zrobię, ponieważ też lubię ciasta na oleju.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniale wygląda. Już dawno nic nie piekłam. A zjadłabym. Więc pozwól Reniu, że poczęstuję się wirtualnie tą pyszną porcją Twojego ciasta do porannej kawy :)
    Miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha :D Też bardzo lubimy połączenie truskawek z rabarbarem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Reniu, słyszę jak ta zebra mnie woła; Zjedz mnie, zjedz mnie...
    A ja wcale nie mam zamiaru jej się opierać, bo wygląda znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten mus owocowy musi smakować przepysznie. Super ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super ta zebra, każda warstwa warta spróbowania, a całość wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pieknie wygląda i pewnie super smakuje. Uwielbiam takie połączenia.

    OdpowiedzUsuń
  9. Długo mnie nie było, wchodze do Ciebie i takie pyszności widze :) Mniam ...

    OdpowiedzUsuń
  10. wygląda fajnie i chyba nie jest mocno skomplikowane w przygotowaniu

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)