3 stycznia 2017

Karczek w marynacie kechupowej

Nim przejdę do przepisu to chciałabym życzyć wszystkim samych dobrych i smacznych chwil w Nowym Roku :)
Dzisiaj duszona karkówka. 
Właściwie ten przepis można wykorzystać na dwa sposoby- duszony, tak ja poniżej, lub pokroić  karczek na plastry, rozbić, zamarynować i wrzucić na grilla.
Obie wersje nam smakuję, ale ze czas zimy to dzisiaj wersja duszona.
Wykorzystałam pastę ciuć -pajs (klik), ale można ją zamienić na ostry ketchup.



Polecam:)

1,200 kg karczku
Marynata
6 łyżek oleju
6 łyżek pasty lub ketchupu
5 ząbków czosnku
2-3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki musztardy
1 łyżeczka miodu
po 0,5 łyżeczki ostrej i słodkiej papryki w proszku
łyżeczka suszonego oregano lub bazylii
dodatkowo
0,5 l rosołu lub wywaru warzywnego
2 cebule


Zioła rozcieram w rękach
Olej podgrzewam razem z miodem, gdy się rozpuści wyłączam gaz i dodaję pozostałe składniki- studzę.
 Mięso myję i wycieram ręcznikiem kuchennym.
Marynatę przekładam do pojemnika, nacieram nią bardzo dokładnie mięso ze wszystkich stron,
na górę daję cebule pokrojoną w pióra.
Pojemnik przykrywam i odstawiam na minimum 24godziny do lodówki.
Po upływie wymaganego czasu mięso krótko obsmażam na gorącym oleju ze wszystkich stron, zamykając pory.


Mięso przekładam do garnka w którym będzie sie dusić, wlewam pozostałą marynatę razem z cebulą, podlewam rosołem lub wywarem i duszę do miękkości.
Czas duszenia zależy od jakości mięsa, moje dusiło się w szybkowarze przez 40 minut.

Uduszone mięso wyciągam na deskę i daje mu odpocząć, sos natomiast miksuję na gładko.
Można go jeszcze ewentualnie doprawić lub podbić śmietaną.
Mięso kroję w plastry i podaję np  z kluskami śląskimi i sałatką z białej kapusty :)
 Pycha!!
Smacznego:)


16 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie :) Muszę zrobić :) Mąż się ucieszy hahaha :) Buziaki dla Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mięso wygląda przepysznie. Szkoda tylko ze na jachcie nie da się takich pyszności przygotować. Czy po prostu przygotować łatwo.

      Usuń
  2. Pysznie wygląda i pewnie super smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Renatko bardzo fajny przepis na pyszne mięsko :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Taka karkóweczka to raj dla podniebienia. Pięknie, pysznie i kusząco wygląda. Uwielbiam taką :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszna karkówka i piękna sosjerka. Cudownego i smacznego roku 2017

    OdpowiedzUsuń
  6. Super przepis! Pozdrawiam serdecznie!:)

    xxBasia

    OdpowiedzUsuń
  7. Renia jakie mięseczko, ale mój małż....by się ślinił. :)) Najlepszego w NR :***

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmm, to był pyszny obiad :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Dla Ciebie również :* A karczek prezentuje się pysznie :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda bardzo pysznie, muszę kiedyś spróbować zrobić. Poza tym uwielbiam ostry keczup :P
    Wszystkiego najlepszego w 2017 i dużo dobrych przepisów :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Też robię karkówkę w keczupie, ale trochę inaczej. Przekładam ją cebulą i keczupem, po czym piekę w piekarniku. Jest pycha! Twoją marynatę też chętnie sprawdzę, bo jest tutaj więcej dodatków, więc może być jeszcze lepsze.

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam takie pyszności ;)
    http://szpileczkiibabeczki.blogspot.com/
    zapraszam do siebie ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ta marynata jest świetna, często podobną przygotowuję do mięsa na grilla!

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)