Google+ Followers

11 grudnia 2016

Orzechowiec

Właściwie to bardziej pianka orzechowa w cudownym kruchym cieście:)
Orzechowiec to kolejne ciasto, które występuje w wielu wariacjach pod jedną nazwą - tak samo mam u siebie w zeszycie.
Ten przepis to jeden z najstarszych i widnieje tuz obok publikowanego wcześniej "Ambasadora" (klik)
Nie jest trudny, trzeba tylko postępować w/g przepisu, a najtrudniejsze w nim jest rozwałkowanie ciasta na spód.
Jest go dość mało, ale po upieczeniu cudnie chrupie, natomiast mus vel pianka orzechowa jak dla mnie to bajka:)
Ciasto z tych suchych, bez mas, bez większej roboty, ale smakuje wszystkim i wszystkim orzechożercom polecam:)

To ostatni przepis na ciasto w tym roku,  będą jeszcze co prawda ciasteczka, ale potem juz przerwa świąteczna, czas trochę się zrelaksować i odpocząć (hehe, dobre ) w towarzystwie rodzinki ;D


Składniki: na blachę 21cm x 37 cm
Kruche ciasto:
1 3/4 szklanki mąki pszennej
200g schłodzonego masła
2-3 łyżki cukru pudru
2 łyżki bardzo zimnej wody
2 jajka

Mus orzechowy
300g mielonych orzechów włoskich
1,5 szklanki cukru pudru
8 jaj


Ciasto:
Masło siekam razem z mąką i dwoma żółtkami, cukrem i zimną wodą.
Szybko wyrabiam rękoma, dzielę na 2 części.
Obie części wkładam osobno do woreczków i jedną wkładam do lodówki na minimum 30 minut, drugą  do zamrażalki.
Przygotowuję mus orzechowy.
Ubijam białka ze szczyptą soli na sztywno.
Żółtka ucieram z cukrem pudrem aż długo, aż zbieleją i zwiększą swoją objętość- około 10-13 minut.
Dodaję zmielone orzechy i już ręcznie delikatnie mieszam, aż masa się połączy.
Delikatnie dodaję białka i mieszam dalej.


Ciasto z lodówki wałkuję cieniutko na wielkość blachy od razu na papierze do pieczenia, rysując sobie od spodu wielkość blaszki.
Tak przygotowanie ciasto przenoszę na blaszkę i przy pomocy widelca dziurkuję
Na ciasto wykładam masę orzechową i wyrównuję górę.Na masę bezpośrednio, ale w miarę równomiernie ścieram ciasto z zamrażalki.
Tarkę można posmarować z obu stron olejem, będzie łatwiej :)
Ciasto piecze sie w temperaturze 180 stopni przez około 40 stopni.
Sprawdzam patyczkiem i pilnuję, ciasto przypalone jest nie smaczne.
Studzę w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach przez minimum 20 minut.
Potem można jeszcze posypać cukrem pudrem.

Smacznego:)


26 komentarzy:

  1. Pycha! :-) Lubie ciasta z orzechami. :-) Jutro zapraszam na moją Orzechową Nutkę. :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też przepadam za orzechami, a co dopiero ciast z orzechami :D

      Usuń
  2. Pyszności i fajnie do kawki czymś takim się delektować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj, ta pianka orzechowa działa na moją wyobraźnię :) Muszę kiedyś wypróbować. Co do wałkowania ciasta to można małym wałkiem z pionową rączką rozwałkować od razu w foremce. Mam takie cudo i bardzo się przydaje przy kruchych ciastach :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasta z orzechami uwielbiam! :D Twoje ciacho prezentuje się cudnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Orzechy uwielbiam więc i to ciasto na pewno jest wspaniałe i mi już pachnie... Muszę zrobić :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie jadlam takiego ciasta Wyglada swietnie i pewnie jeszcze lepiej smakuje! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Renatko wspaniale wygląda :-) lubię słodkości z orzechową nutką :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. O Renia, trafiłaś w mój smak, lubię orzechy dużo orzechów. Ciasto się znakomicie zapowiada. :)Buziole

    OdpowiedzUsuń
  9. orzechowe smaki również zawsze chętnie zje, to kolejne ciacho must have jak szarlotka :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Idealne ciasto na święta. Nie znałam go. A tak uwielbiam orzechy. Zapiszę sobie ten przepis i jeśli zdążę to też go upiekę :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mogłabym mieszkać obok ciebie 😃

    OdpowiedzUsuń
  12. wyglądna obłędnie :) Smakuje pewnie jeszcze lepiej!

    OdpowiedzUsuń
  13. Super ciasto, nadzienie musi smakować bardzo orzechowo :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Czuję święta jak widzę to ciasto!:)

    xxBasia

    OdpowiedzUsuń
  15. ciasta z orzechami kojarzą nam się ze Świętami... mmm

    OdpowiedzUsuń
  16. Ta warstwa orzechowa to w ogóle musi być mistrzostwo :-D

    OdpowiedzUsuń
  17. Ja mam złe wspomnienia z ciastem orzechowym. Kiedyś u cioci tak się strułam i teraz mam uraz. Ale na pewno bym spróbowała bo przecież każde ciasto jest inne

    OdpowiedzUsuń
  18. Ale pychota, wprost na święta. Idealna propozycja zakochałam się w Twoim cieście orzechowym :)

    OdpowiedzUsuń
  19. coś dla mnie! uwielbiam takie wypieki. Pysznie się prezentuje! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  20. Zjadłabym, i to z przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Pyszny! Na święta obowiązkowy! :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Orzechy uwielbiam i dlatego przepis porywam :) Ciasto wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)