20 listopada 2016

Cappuccino- ciasto tortowe

Przepis dostałam od koleżanki z pracy jakieś 14 lat temu, ale piekłam go tylko kilka razy i za każdym razem żałuję że robię go tak rzadko:)
Zdecydowanie dla tych co lubią ciasta kawowe i z masą.
Idealne na spotkania z rodzinką i na podwieczorek do gorzkiej kawki
Polecam :)


Biszkopt  kakaowy
:4 jajka
4 łyżki zimnej wody
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
3 łyżki kakao z wiatraczkiem
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Biszkopt  kawowy
4 jajka
4 łyżki zimnej wody
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1.2 szklanki sypkiej kawy cappuccino orzechowe
1 łyżeczka proszku do pieczenia

masa budyniowa
250 g masła
2 żółtka +całe  jajko
1/2 szklanki cukru
1/2 l mleka
2 łyżki ( kopiate) mąki ziemniaczanej
2 łyżki ( kopiate) mąki pszennej
3/4 szklanki zimnej przegotowanej wody
6  łyżek sypkiej kawy cappuccino
5 łyżeczek żelatyny + 3 łyżki wody

Śmietana
1/2 l śmietany 36 %
1-2 łyżki cukru pudru
1 łyżka żelatyny
Dodatkowo
50 g gorzkiej czekolady


Oba biszkopty przygotowuję tak samo, czyli
białka ubijam ze szczyptą soli na sztywno, dodaję stopniowo cukier i żółtka wymieszane z wodą.
Na tym etapie wyłączam robota i mieszamy juz ręcznie,
Do masy dodaję przesianą mąkę z proszkiem i kakao  lub kawą.
Masę przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut.
Ciasto wyciągam z blaszki i studzę


Masa
Postępuje tak samo jak z budyniami
Zagotowuję część mleka , w reszcie roztrzepuję jajko i żółtka, oraz obie mąki.
Wlewam do gotującego sie mleka i energicznie mieszam, żeby nie zrobiły się grudki
Gotuję przez 2 minuty, przykrywam folią spożywczą i odstawiam do wystudzenia.
Masło ucieram na puszysto, dodaję do niego stopniowo po łyżce ostudzonego budyniu- ucieram.
Kawę cappuccino mieszam z wodą i wlewam do budyniu, ucieram do połączania
Do masy polecam dodać kieliszek spirytusu lub rumu.

Ciasto ciemne ponczuje - najlepiej rumem, wodą z dodatkiem olejku / syropu, lub kawą
i wykładam , całą masę, od razu przykrywam ciastem kawowym, które też ponczuje.
Na górę wykładam śmietanę

Żelatynę zalewam 3 łyżkami wody, odstawiam do napęcznienia, potem podgrzewam do rozpuszczenia i lekko studzę
Śmietanę ubijam na sztywno z cukrem i dodaję żelatynę.
Śmietanę od razu przekładam na ciasto.
Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce, a przed podaniem na śmietanę ścieram gorzką czekoladę
Smacznego :)


wywiad na Gotujmy.pl

13 komentarzy:

  1. Renius wybornie. Szukam inspiracji, mam piec ciasta na chrzciny, pięć sztuk,każda inna i wciąż mi dwóch brakuje :D Buziole

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealne ciasto na niedzielne spotkanie z rodziną. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cappuccino kojarzy mi się z delikatnością, z puszystym deserem... i tak mogłabym dalej wymieniać. I takie jest też Twoje cappuccino.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyśmienite ciasto! Pozdrawiam!:)

    xxBasia

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto bardzo efektowne i apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. A u mnie teraz taka posucha na ciasta , ajć zjadła bym

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie lubimy kawowych ciast ale trzeba przyznać, że wygląda pysznie :-P

    OdpowiedzUsuń
  8. Wszystko ,co z kawą jest dla mnie ,pycha.

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda niesamowicie. :-) Aż ślinka leci. :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetne ciasto, podzielne, pyszne, kawowe smaki bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ależ wysokie biszkopty Ci wyrosły ;). W sumie moja rodzina lubi ciasto cappuccino, ale też nie piekę go zbyt często ;).

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)