Google+ Followers

24 sierpnia 2016

Pasztet warzywny

Lubicie cukinię??
Ja i Mała bardzo i to pod każdą postacią, bo cukinia świetnie smakuje i na wytrawnie i na słodko.
Na blogu jest już kilka przepisów, ale dzisiaj podam na pasztet warzywny z cukinią w roli głównej.
Pasztet jest pyszny i wilgotny, a co najważniejsze, to nawet największy przeciwnik cukinii-czyli mój M dobrał sie do niego i zajadał ze smakiem.
Cukinia ma łagodny smak i trzeba ją dobrze doprawić.
Ja postawiłam na nasze ulubione przyprawy, ale możecie spokojnie doprawić po swojemu.
Waga cukinii po obraniu/oczyszczeniu
nie wycinam gniazd nasiennych, bo zawsze zrywam młodziutkie okazy


Składniki:
1100g cukinii- oczyszczonej
200 g marchewki
1 pełna szklanki kaszy manny
1 łyżeczka soli
1 kopiata łyżeczka curry
1 płaska łyżeczka kurkumy
2 duże ząbki czosnku
2 cebule100g sera żółtego ( u mnie parmezan)
łyżka vegety/ rosołek warzywny
łyżka posiekanego lubczyku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2-3 łyżki oleju
pieprz do smaku



Cukinię kroję w kosteczkę, tak samo jak cebulę.
Marchewkę obieram i ścieram na dużych oczkach tarki do warzyw.
Na gorący olej wrzucam cebulkę i marchewkę, mieszam i przesmażam, aż cebula sie zeszkli.
dodaję cukinię, vegetę lub rosołek i duszę razem przez około 10 minut- cukinia w większości zrobi się przezroczysta
Czosnek przeciskam przez praskę i rozcieram z solą i dodaję pod koniec duszenia doprawiam curry, kurkumą ew pieprzem i solą.


Całość studzę.
Do  zimnej masy dodaję kaszę mannę i ser żółty,  posiekaną zieleninę
Przekładam do foremki- użyłam aluminiowej, ale można użyć zwykłej tylko trzeba ją nasmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.
Pasztet piecze się w piekarniku nagrzanym do 175 st przez 45-50 minut.

Pasztet możemy podawać na ciepło, choć ja wolę zimny, taki prosto z lodówki z plasterkiem pomidora:)



16 komentarzy:

  1. Uwielbiam go, uwielbiam- w tym roku nie zrobiłam jeszcze - hmmm zrobiłam się głodna .....

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię, ale jak robiłam jadłam sama. :*

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie! Pozdrawiam cieplutko!:))

    xxBasia

    OdpowiedzUsuń
  4. takie warzywne pasztety są bardzo dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiamy cukinię, jest bardzo uniwersalna i wykorzystujemy ją w bardzo wielu daniach. Twoja propozycja prezentuje się przepysznie. Pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. MY też byśmy się rzuciły na ten pasztet! :D Wow z warzywami musi extra smakować :D Cukinię jemy niemalże codziennie i jak nam się znudzi pod postacią zupy, leczo czy kotlecików to musimy popracować nad pasztetem :D

    OdpowiedzUsuń
  7. i znów to samo!
    DOSTALAM ŚLINOTOKU !

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam cukinię za jej uniwersalność. Pewnie wypróbujemy, bo mnie zaciekawiłaś.

    OdpowiedzUsuń
  9. Reniu, taki pasztet to coś dla mojej córki. Muszę zrobić jej niespodziankę i zrobić go. Będzie dla niej extra. Serdecznie Cię pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. U mnie zazwyczaj jada się te mięsne takich warzywnych nie jadamy a szkoda bo na pewno są pyszne

    OdpowiedzUsuń
  11. Jaki pyszny, też będę musiała zrobić taki w przyszłym tygodniu, bo jeszcze mam młodziutką cukinię na ogrodzie :).

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo lubię takie paszteciki, ale z cukinii jeszcze nie robiłam. Muszę koniecznie spróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam pasztety zwŁaszcza warzywne. Pozdrawiam.:-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo lubię pasztety warzywne! Ciekawa propozycja ;)

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)