6 stycznia 2016

Pasztet mięsno pieczarkowy

jakoś nie mogę się pozbierać po świętach, tym bardziej, ze mała jest jeszcze w domu i gotuje to co najbardziej lubimy i  na szybko- a te przepisy są już na blogu.
Jednak po świątecznym rosole zostało mi mięso i coś trzeba było z niego zrobić.
Paszteciki i krokiety są często, a na dodatek mięsa było dość dużo bo połowa kury + wołowe na rosół
i wyszłoby ich dla   pułku wojska :D
Do pasztetu dorobiłam wytrawną galaretkę z granatu- i jak moje dziewczyny orzekły połączenie wyszły pysznie.


Składniki:

700g mięsa z rosołu
500g pieczarek
warzywa z rosołu:
2-3 marchewki,
 pietruszka,
połowa selera
6 łyżek bułki tartej+ kilka łyżek rosołu
2 cebule
3 jajka
 sól, pieprz do smaku
łyżeczka czosnku granulowanego
dodatkowo:
bułka tarta
olej
1/4 kostki masła

Bułkę namaczam w rosole- ilość taka by bułka była mokra.
Pieczarki myje, obieram i ścieram na dużych oczkach.
Cebulę kroję w kostkę.
Na 2-3 łyżkach oleju przesmażam cebulę i gdy się zeszkli dodaje pieczarki- podsmażam tak długo aż odparuje woda- studzę
Mięso mielę razem z pieczarkami , cebulą i ugotowanymi jarzynami z rosołu
Masę przyprawiam dość mocno, bo straci trochę podczas pieczenia i dodaje jajka razem bułka tartą.
Dokładnie mieszam.

Masę mięsną przekładam do keksówki wysmarowanej olejem lub masłem i wysypanej bułko tartą
Pasztet piecze sie przez 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Pasztet powinien odchodzić od blachy- wtedy jest gotowy.
Odstawiam do wystudzenia, potem powinien bez problemy "wyjść" z blaszki.
Smacznego :)
przepis na galaretkę opublikuję w piątek- muszę tylko popracować nad zdjęciami, niestety przez przypadek udało mi sie je wykasować, jeżeli ich nie odzyskam wrzucę to co mam :)



12 komentarzy:

  1. Super pomysł na pasztet mięsno warzywny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Grunt to mieć trafny pomysł na wspaniałe danie. Taki pasztet, domowy to najlepsze co można zrobić mając pozostałości po świątecznych zapasach.
    Bardzo fajny pasztet Reniu. Sama chętnie zjadłabym kawałek z dobrym domowych chlebkiem :)
    Serdecznie Cię pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu z domowym chlebkiem jest wyborny - a ze z resztek :D
      dziękuje i Pozdrawiam równie serdecznie

      Usuń
  3. Wspaniały kochana :-) zdecydowanie taki bym zjadła :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię domowy pasztet, najlepszy jak jeszcze lekko ciepły i z wierzchu chrupiący :) Buziole

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie znika pod każdą temperaturą:D
      buziaki Eluniu

      Usuń
  5. no,no,no.. dla mnie bomba! Sama muszę spróbować zrobić takie połączenie ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wpadam do Ciebie Kochana to zaraz mi ślinka cieknie. Uwielbiam pasztety , zwłaszcza takie zapiekane. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Wow i ta wytrawna galareta prezentuje się bosko z pasztetem :D

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)