22 listopada 2015

Pieczeń rzymska

ostatnio były bułeczki, to dzisiaj coś do nich.
Pieczeń rzymska, lub klops, zależy jak wolicie :)
Domowa, pyszna, bez konserwantów, polepszaczy, ulepszaczy i całej reszty.
Możecie podawać ją do obiadu, kolacji na ciepło, a po wystudzeniu do kanapek.
Z listkiem zielonej sałatki pysznie smakuje :)
A biorąc pod uwagę obecną cenę mięsa, to już chyba nikogo nie trzeba zachęcać do przygotowania dużej porcji.
Mięso można mieszać, z tego co mamy, lub lubimy- u mnie dzisiaj przepis podstawowy, ale inwencja własna i eksperymenty są jak najbardziej wskazane
Polecam :)



Składniki:
1.5 kg łopatki
1 duża cebula
1 płaska łyżka soli
1 płaska łyżka pieprzu
2 duże lub 3 mniejsze ząbki czosnku
2 łyżki majeranku
1 płaska łyżeczka papryki wędzonej
4 łyżki bułki tartej
2 jajka

Cebulę kroję w kostkę i rumienię na łyżce oleju- mielę razem z mięsem.
Czosnek przeciskam przez praskę i rozcieram z solą.
Do mięsa dodaje wszystkie pozostałe składniki, można jeszcze doprawić do smaku i dopiero teraz dodaje jajka.


Masę bardzo dokładnie wyrabiam i przekładam do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia.
Można też keksówkę wysmarować smalcem i oprószyć grubo bułką tartą, ja wolę papier, łatwiej sie wyjmuje z formy.



Pieczeń piekę w 180 stopniach przez 1godzinę i 15 minut.
Jeżeli góra za bardzo rumieni  w połowie pieczenia pieczeń przykrywam folią aluminiową.
Gotową wyjmuje z piekarnika i odstawiam na 10 minut, potem można kroić, oczywiście o ile chcemy podać ją na ciepło, lub zupełnie  studzimy i wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Smacznego:)


27 komentarzy:

  1. To ci klops :) Ale pyszny. Lubię ale tylko taki domowy. Na chlebek ... najlepszy np. z ogórkiem kiszonym. Ale mi się zamarzyło :) Miłej niedzieli Reniu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z ogórkiem też:D
      dziękuje Krysiu i również pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  2. Wygląda jak pyszny bochenek chleba :) Może to słowo "chleb" się nie zgadza ale na pewno "pyszny" już tak :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w takich samych blaszkach piekę chleb, wiec skojarzenie masz bardzo dobre :)

      Usuń
  3. Ta pieczeń jest rewelacyjna.Sama pyszność:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja po obiedzie wiec sie nie częstuje mimo że wyglada bardzo smakowicie. Ale o linie trzeba dbać. Wiesz Reniu na co mam ochote ? Na ciasteczko , takie /twoje pyszne:)
    Buziaki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kaziu przepisy często powtarzam i dlatego dzisiaj nie na słodko, ale mam zebrę jak masz ochotę to zapraszam:)

      Usuń
  5. Ta pieczeń rzymska się nazywa....powiedziałby pan Twardowski :) fajny Reniuś kawał mięska, buziole na cały tydzień :):*********

    OdpowiedzUsuń
  6. Super na kanapki :-) pamiętam jak mój tato często ją robił :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudny pomysł na pieczeń w sam raz na kanapkę :) Zdrowo i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuje Madziu :)
      masz rację zdrowo na pewno a pysznie to juz zależy od nas:)

      Usuń
  8. moja mama kiedyś robiła podobną- doobre to było!

    OdpowiedzUsuń
  9. jak dla mnie wersja drobiowa musi być... mam nadzieję, że wyjdzie smacznie :)))
    dziękuję za inspirację <3
    miłego tygodnia <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na pewno będzie delikatniejsza, ale nie doradzę bo z drobiu jeszcze nie robiłam :)
      pozdrawiam również i miłego tygodnia życzę:)

      Usuń
  10. Odpowiedzi
    1. na ciepło też dobra ale na kanapki najlepsza :)

      Usuń
  11. Smaki dzieciństwa mego, babcia często robiła i podawała na obiad i jako dodatek do kanapek. Chowała w takiej pieczeni jajka na twardo które uwielbialiśmy w niej odkrywać :) Pychota, dzięki za przypomnienie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Myślę, że na okres około świąteczny przepis będzie jak znalazł ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam :)
    http://monikawkuchnifika.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)