4 października 2015

Tort kukułka II wariant

Jak sam tytuł wskazuje to drugi tort pod taką samą nazwą
Pierwszy znajdziecie tutaj(klik) i nieco się różni, ale oba robi sie podobnie i są pyszne -polecam.
Przepis na masę mam od znajomej, ona od znajomej, a tak w zasadzie podobno pochodzi z gazety:)
uwielbiam takie przepisy, a Wy?
Nie będę sie rozpisywać, bo pogoda za oknem cudna i cieszmy sie nią jak sie da, czyli lecimy na spacerek:D
Do ponczu wykorzystałam syrop Irysh Crem który był dołączany do czekolady, można go zastąpić alkoholem lub całkowicie ominąć.
Zdjęcia takie sobie, ale nie miałam już sposobności ich powtórzyć,  czyli tort smakował :D
Pieczenia ciasta najlepiej rozłożyć na dwa dni- na pewno dzień wcześniej trzeba przygotować podstawę masy, czyli rozpuścić kukułki.
Można też upiec blaty, szczególnie ten ciemny, bo będzie nam sie lepiej kroił:)




Składniki:

Ciasto ciemne:
4 jaja M
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1 płaska łyżeczka do pieczenia
1 czubata łyżka kakao

Ciasto jasne:
2 jajka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:
800ml śmietany kremówki 30 %
200g kukułek ( cukierków oczywiście i może ich być więcej)
3 łyżki żelatyny

Polewa :

1/2 kostki palmy
1/2 szklanki cukru
2 łyżki mleka
3 łyżki kakao

Poncz
3 łyzki czekolady w proszku
1/2 szklanki wrzącej wody
3 łyżki syropu Irish Crem

Ciasto ciemne
Oddzielam białka od żółtek.
Białka ubijam ze szczyptą soli, stopniowo dodaje cukier, ucieramy dalej, aż białka nabiorą lekkiego połysku.
Dodaje po jednym żółtku i odstawiam robot.
Dalej robię już ręcznie plastikową lub drewnianą łopatką.
Bardzo delikatnie, mieszam i dodaje przesianą mąkę razem z kakao i proszkiem do pieczenia.
Na dno tortownicy wykładam papier do pieczenia, boków nie smaruje i przelewam ciasto.
W piekarniku nagrzanym ( góra/dół) do 180 stopni piekę około 40 minut.
Sprawdzam patyczkiem i jak jest już suchy to ciasto wyjmuje i całkowicie studzę w tortownicy.
Zimne ciasto kroję na dwa blaty- jeżeli góra jest wypukła to obracam ciasto do góry dnem.
Ponczujemy oba blaty.

Poncz:
Mieszam wszystkie składniki, aż czekolada nam sie rozpuści.


Ciasto jasne
Postępuje dokładnie tak samo jak w/w

Masa:

Podgrzewam 500ml śmietanki, dodaje kukułki i mieszam do całkowitego rozpuszczenia cukierków.
To trwa około 20-30 minut, ale trzeba cały czas mieszać, bo lubią przylegać do dna i sie przypalać.
Trzeba jeszcze pamiętać o temperaturze, śmietana nie może sie zagotować.
Odstawiam do wystudzenia, potem wkładam do lodówki najlepiej na całą noc.


Następnie żelatynę zalewam 4-5 łyżkami wody, odstawiam do napęcznienia i podgrzewam tyko do rozpuszczenia.
Ubijam resztę śmietany- 2-3 łyżki mieszam z żelatyną, potem delikatnie łączę z resztą śmietany i kremem kukułkowym.
Od razu połowę rozprowadzam na dolnym blacie ciemnego ciasta.
Masę przykrywam jasnym ciastem, który też skrapiam ponczem, wykładam resztę masy i na górę daje drugi blat ciemnego biszkoptu.
Jeszcze tylko polewa i ciasto gotowe:)

Polewa:
W garnuszku umieszczam  palmę i resztę składników i zagotowuje ciągle mieszając.
Gotuje razem przez kilka minut.
Polewę lekko studzę i wylewam na ciasto

Ciasto wkładam do lodówki na kilka godzin, lub jak zwykle u mnie na całą noc:)

Smacznego:)

31 komentarzy:

  1. Kolejne Twoje ciasto które mnie zachwyca.
    A pogoda dzisiaj nie dla mnie. Leżę przeziębiona, a miało być inaczej.... Tobie Reniu życzę słonecznej i miłej niedzieli :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu dużo zdrówka życzę, pogoda niby jest piękna ale bardzo zdradliwa :)
      pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  2. Tort kukułka to super pomysł i smaczny bardzo;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takiego chyba jeszcze nie jadłam, zapowiada się pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeszcze nigdy pierwszego nie jadłyśmy a co tu dopiero o drugim wariancie :D Cudowny :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Renato Renato to straszne jak Ty się nade mną znęcasz. O tej porze takie łakocie. Ty wiesz jak ja muszę ze sobą walczyć? Buziole miłego tygodnia :***

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Eluś wybacz i nie bij :D
      więcej nie będzie :) ( w tym tygodniu)
      buziaki

      Usuń
  6. zatem udanego spacerku! Myślę, że po będzie kawki kawałek ciasta? :)
    Wygląda świetnie, może pokuszę się w weekend właśnie o nie.. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciasta juz niestety nie było, ale na spacerze było cudnie:)

      Usuń
  7. Torcik wygląda pysznie! :)
    Ależ on musi obłędnie smakować. <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Fantastyczny tort! Musi być przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Trafiłaś w sam środek moich kubków smakowych....ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ciasto jak najbardziej takie jak lubię

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też, choć troszkę przy nim roboty jest, ale potem można już sie delektować:)

      Usuń
  11. Pyszny, chętnie poczęstowałabym się kawałkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie jadłam jeszcze ciast kukułek, a bardzo lubię te cukiery. Alina wpadam do ciebie bo mnie kusisz tym kremem

    OdpowiedzUsuń
  13. Przepraszam Renata miało być, rozmawiałam niedawno z Aliną i w głowie mi siedzi.

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)