18 lutego 2015

Maqueca po polsku- czyli gulasz rybny po mojemu

Mequeca to brazylijski gulasz rybny.
Mój rożni się od oryginału bardzo,  też nie mam dostępu do dużego wyboru ryb i oleju palmowego, ale danie bardzo zasmakowała mojej rodzince, dlatego polecam może i Wam spasuje, bo to smakowity sposób na piątkową ( i nie tylko) rybkę
Ja wykorzystałam mintaja, ale nadaje sie każda ryba morska.
Ryby mrożone  to trzeba odmrozić  i odsączyć z wody








Składniki:
600g  ryby ( świeżej lub rozmrożonej)
1/2 opakowania zupy cebulowej "Hortex"
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
3 pomidory
1 szklanka wywaru warzywnego lub wody
1 szklanka mleczka kokosowego
3 łyżki oleju
3 ząbki czosnku
1 plaska łyżeczka ostrej papryki
2 łyżki natki pietruszki lub kolendry

Filety lekko solę  i oprószam pieprzem, kroję na kawałki ( takie na jeden kęs) i obtaczam mąką.
Paprykę kroję na plasterki, pomidory sparzam, obieram ze skórki i kroję w  kostkę.


Na rozgrzany olej wrzucam składniki zupy cebulowej, podsmażam mieszając, aż sie rozmrożą.


Dodaje paprykę i czosnek pokrojony w cieniutkie plasterki, smażę razem przez chwilkę.
Jak papryka zaczyna mięknąć dodaje przyprawy, całość podlewam wywarem i mleczkiem kokosowym.
 Duszę przez około 3 minuty.
Do warzyw dodaje pomidory i teraz doprawiam do smaku.
Gdy już będzie nam smakować dodaje ryby i od tej chwili już nie mieszam mocno, bo kawałki sie porozpadają.

Duszę do miękkości ryby.
Ten gulasz smakuje najlepiej z ryżem, choć mój M woli z makaronem lub ziemniakami :)

36 komentarzy:

  1. nie robiłam ale, ryby uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To polecam- fajna odmiana dla rybki panierowanej :)

      Usuń
  2. Bardzo chętnie bym spróbowała, bo ryb w wersji gulaszu nie jadłam nigdy ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to koniecznie spróbuj:)
      nam bardzo smakuję :)

      Usuń
  3. Apetycznie i kolorowo Reniu po Twojemu ::) U mnie też dziś bez mięsa tak bardzo tradycyjnie . Miłego wieczoru :***

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Eluś :)
      Tobie również życzę spokojnego wieczoru:)

      Usuń
  4. Dogadzasz Reniu swojej rodzinie. Jak smacznie. Chętnie wprosiłabym się do Ciebie te ten rybny gulasz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu Oni już są tak rozpuszczeni, że tego nie zauważają:)
      kiedyś będziemy sie chyba umówić.
      Buziaki:)

      Usuń
  5. Tyle kolorów na talerzu, że nic tylko się zachwycać i jeść :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo interesujące i z pewnością smaczne danie! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nue jadlam zupy rybnej...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu to nie jest zupa...chociaż jakby sie tak uprzeć to czemu nie:D

      Usuń
  8. Świetny pomysł na bezmięsny obiad :) Bardzo apetyczna propozycja! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję :)
      rybkę lubię, ale czasami mam ochotę na coś innego:)

      Usuń
  9. Fajny pomysł na postny obiad :) Wygląda bardzo smacznie :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  10. super pomysł na gulasz, z ryby jeszcze nie widziała, ale prezentuje sie smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. syty, rozgrzewający, taki jak powinien być

    OdpowiedzUsuń
  12. bardzo fajnie podane! Szczerze mówiąc nie słyszałam wcześniej o tym daniu, ale.. dla mnie bomba!

    OdpowiedzUsuń
  13. Te papryczki mnie ujęły. Gulasz samo zdrowie aż chce się jeść.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu masz rację, ten gulasz można jeść bardzo często :)

      Usuń
  14. Pyszne, kolorowe!! Lubię takie dania!

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)