3 stycznia 2015

Roladki z pieczarkami

 Witam wszystkich:)
dawno mnie nie było, ale ferie świąteczne już dobiegają do końca i czas się wziąć do roboty, a raczej do pisania, bo choć pełno nowych zdjęć mam to właśnie na pisanie postów brakuje mi czasu :)

W ten świątecznym i po świątecznym okresie królowały u nas roladki.
Uwielbiamy  wszystkie roladki z prostego powodu, wystarczy zmienić nadzienie i wychodzą zupełnie inne smaki.
Dzisiaj najprostsze i nasze ulubione roladki nadziane pieczarkami, do tego sos pieczarkowy i kluski śląskie- mmmniam :D


Składniki:
6 plastrów schabu
600g pieczarek
sól i pieprz do smaku
olej do podsmażenia ( 2-3 łyżki )
1-2 łyżki bułki tartej
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sos pieczarkowy
300 g pieczarek
cebula
3-4 łyżki śmietany
olej do obsmażenia
1 l bulionu lub wywary z warzyw
1-2 łyżki bułki tartej
2 łyżki mąki 
2 łyżki natki pietruszki
majonez
sól i pieprz do smaku

Pieczarki ( osobno, ale identycznie robię na sos) obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki do warzyw, przekładamy do rondla z rozgrzanym olejem i podsmażamy do odparowania wody.
Studzimy.
 Farsz:
Do wystudzonych pieczarek dodajemy bułkę tartą- ale tylko tyle, że pochłonęła resztki oleju czy wody, a farsz był łatwy do smarowania.
Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy natkę i dokładnie mieszamy.


Plastry schabu rozbijamy dość cienko, najlepiej przez folię.
Każdy kawałek smarujemy majonezem i rozkładamy pieczarki.
Roladki zwijamy tak jak krokiety , spinamy i krótko obsmażamy na gorącym oleju.
Na tym samym oleju szklimy cebulkę pokrojoną w drobna kostkę
Przekładamy do rondelka dodajemy pieczarki i cebulę, podlewamy bulionem i dusimy 15-20 minut.


Roladki wyciągamy, usuwamy spinki, a pieczarki miksujemy ( nie jest to konieczne)
Śmietanę mieszamy dokładnie z mąką i wlewamy do sosu.
Po zagotowaniu doprawiamy do smaku i posypujemy natką pietruszki
Smacznego!!



zBLOGowani.pl

33 komentarze:

  1. Takiej roladki nikt nie jest w stanie odmówić :) Choć unikamy takich dań to z chęcią poczęstowałybyśmy się jedną roladką :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. rzeczywiście nikt nie odmawiał i zniknęły bardzo szybka:)

      Usuń
  2. Nigdy nie mam pomysłu na schabowego, wydaję mi się zawsze dość nudnym mięsem. A tu proszę - bardzo ciekawy i apetyczny pomysł :)

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Schabowy jest genialny pod względem możliwości wykorzystania:)

      Usuń
  3. Reniuś jaki królewski posiłek :) Oj bym się chętnie uraczyła takimi delicjami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pychotka, jestem wielbicielką takich dań :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Roladki, tak jak piszesz Reniu, sprawdzają się zawsze z każdym farszem. Świetnie zrobiłaś z tym sosem. Już czuję jak pachnie i jak smakuje :) Pozdrawiam Cię serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. kolejna swietna propozycja na danie miesne :) napewno kiedys wyprobuje ten pomysl :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę, że mogłam pomóc, a roladki polecam, są na prawdę pyszne:)

      Usuń
  7. Reniu, jakie pyszności w nowym Roku( już napoczątku) zaserwowałaś.
    Z tym czasem jest jak jest ale juz coraz bliżej do wiosny i może bedzie wiecej czasu z dłuższym dniem
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Byle do wiosny Kaziu , bo ja ciepłolubna jestem i jednak strasznie mi brakuje słońca, a mało go oststnio.
      Pozdrawiam cieplutko:)

      Usuń
  8. Wszystkiego dobrego w nowym roku :D

    Roladki wyglądają świetnie ... na pewno były pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Joasiu i Tobie również szczęśliwego roku życzę:)
      a roladki bardzo smakowały:)

      Usuń
  9. Fajny pomysł na roladki, chętnie bym się skusiła :D

    OdpowiedzUsuń
  10. pyszne roladki, w sam raz na niedzielny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji "Karnawałowe party" na zBLOGowanych. Zbieramy najciekawsze przepisy na karnawałowe imprezy!

    OdpowiedzUsuń
  12. Jestem zachwycona i teraz głodna a nie mam pieczarek . Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo mi miło, a przepis można wykorzystać zawsze:)

      Usuń
  13. Mniam :) Pyszny obiadek!! Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję i również życzę Do siego Roku:)

      Usuń
  14. Pyszne, i do tego sosik mniam taki obiad to ja rozumiem.

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszne roladki na obiad :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)