8 listopada 2014

Jesienne roladki w sosie patisonowo- śmietanowym

Dostałam jakiś czas temu trzy ostatnie patisony i trzeba je było wykorzystać.
Tym razem postawiałam na drugie danie, a nie jak zazwyczaj na zupę krem patisonowy i powiem Wam, że wyszło pysznie, dlatego polecam :)
Zamiast patisonów można wykorzystać dostępne jeszcze cukinie, to ta sama rodzina i smakiem podobna.
Jeżeli nie lubicie pół twardych warzyw, to proponuje obgotować marchewkę



Składniki:
8 plasów schabu
8 plastrów ulubionej szynki
1/2 papryki czerwonej
8 kawałków patisona- resztę pokroić do sosu
8 kawałków sera koziego twardego
1 marchewka
natka pietruszki
8 łyżek majonezu
pieprz do smaku

Sos
patisony -1 cały i reszta z farszu
2 szklanki rosołu lub wywaru warzywnego
1/2 szklanki kremówki 30 %
liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego

Dodatkowo
maka do oprószenia
duża łyżka masła klarowanego
2 łyżki oleju

Mięso rozbijam dość cienko, zawsze przez folię spożywczą, smaruje majonezem i oprószam pieprzem.
Na każdy kawałek układam po plasterku szynki i po kawałku warzyw- marchewki i patisona, sera koziego
i natki pietruszki ( koniecznie!!)



Roladki zwijam, spinam i oprószam mąką.
Do rondelka  wlewam pierwsze olej i gdy się lekko rozgrzeje dodaję masło i rozpuszczam.
Na rozgrzane masło wkładam roladki i obsmażam na rumiano.



 Gdy już roladki  obsmażą się ze wszystkich stron podlewam rosołem, dodaje patisona pokrojonego w kostkę, liść laurowy i ziele angielskie, wlewam śmietankę i duszę pod przykryciem około 15 minut.






Śmietana  się zważy podczas gotowania,ale po uduszeniu wyciągam mięso ( usuwam szpilki) liść laurowy i ziele angielskie,  a powstały sos blenduję na gładko.
Można jeszcze włożyć roladki do sosu, lub od razu podawać np z buraczkami:)

Smacznego:)



28 komentarzy:

  1. Jakie cudowne roladki! Świetny farsz, rewelacja :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki Madziu- farsz rzeczywiście dodawał smaku roladkom:)

      Usuń
  2. Renatko rewelacyjne danie :-) lubię takie roladki, z chęcią takie zrobię :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo mi się podoba Reniu Twój pomysł na smaczny sos. Patisony? Och, chyba by mi zasmakował :) Na samą myśl ślinka mi cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu dziękuję:) a sos polecam, można dodać jeszcze kawałek sera koziego, świetnie podkręca smak:)

      Usuń
  4. Reniuś rewelacja, bardzo lubię wszelakie roladki, jutro też robię. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzieki Eluniu:) ja roladki kocham, bo można do nich zapakować prawie wszystko i zawsze dobrze smakują:)

      Usuń
  5. normalnie nie mogę. Jakie pyszności. Nooo dlaczego tak daleko do Ciebie:(((

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kaziu nie wiem:( ale roladki polecam, bo pyszne były:)

      Usuń
  6. Nadzienie pierwsza klasa , to co lubię dużo warzyw. Bez sosu i wpadam do ciebie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu u nas obowiązkowo z sosem i kluskami śląskimi:) ale dla Tobie mogę podać bez:)

      Usuń
  7. Reniu zjadłbym z przyjemnością :) Nie wpadłabym na to by zrobić sos z patisonów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie różne rzeczy trafiają tam gdzie sie ich nikt nie spodziewa:)

      Usuń
  8. Świetne są!!! Coś pysznego i cieszącego oko.

    Pozdrawiam i zapraszam do nas :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. szczególnie dzieci lubią takie kolorowe dania i najważniejsze -zjadają warzywa:)

      Usuń
  9. Świetny przepis, muszę koniecznie spróbować ! Pozdrawiam - M.

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny pomysł, jak przyjdzie mi ochota na mięsiwo to niezawodnie wpadnę do Ciebie na roladkę

    OdpowiedzUsuń
  11. Inspirujące danie, bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo smakowicie wygląda! Aż zrobiłam się głodna :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też tak mam szczególnie jak przypomnę sobie ich smak:D

      Usuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)