Google+ Followers

30 września 2014

Pączusie serowe

Pyszne i puszyste, można je jeść bez końca- pączki serowe.
Czasem z innego przepisu robię też pączki serowe z dziurką, zwane też angielskim, ale przy tych jest zdecydowanie mniej pracy.
Te pączki robi sie bardzo szybko, trzeba tylko przypilnować podczas smażenie, żeby się nie przypaliły, a  jeżeli damy im dość miejsca to nawet będą się same obracać.
Robimy małe pączusie- nabierałam niecałą łyżkę stołową, drugą formowałam nadając coś na kształt przypominający bardziej elipsę, ale podczas pieczenia same robią sie okrągłe.
Znikają bardzo szybko, jeszcze ciepłe, a najlepiej je zjeść w tym samym dniu.
Polecam:)


Składniki:

2 serki almette śmietankowe - łączna waga 300g sera
300g mąki
3 jajka
1/2 szklanki cukru
3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany lub jogurtu
1 lyżka octu lub spirytusu
1 łyżka cukry waniliowego
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Dodatkowo
1- 1/2 l oleju rzepakowego do smażenia
cukier puder
cynamon

Jajka ubijam razem z solą, cukrem i cukrem waniliowym około 5 minut- aż masa zbieleje i powiększy swoją objętość.
Dodaje śmietanę lub jogurt oraz serki i chwilę razem ubijam.
Stopniowo dodaje przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz ocet lub spirytus- mieszam do połączenia sie składników. 
Olej przelewam do rondelka i podgrzewam.
Wrzucając kawałek ciasta sprawdzam temperaturę- odpowiednia to tak, gdy ciasto natychmiast otaczają bąbelki i wypływa na górę.
Zmniejszamy płomień i nakładam porcję ciasta, pomagając sobie dwoma łyżkami maczanymi w oleju.


Te pączki robi sie bardzo szybko, trzeba tylko przypilnować podczas smażenie, żeby się nie przypaliły, a  jeżeli damy im dość miejsca to nawet będą się same obracać.
Smażę porcjami na złoty kolor, wyciągam łyżką cedzakową i przekładam na serwetkę.
Później oprószam cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem
Pączki znikają bardzo szybko, jeszcze ciepłe, a najlepiej je zjeść w tym samym dniu.
Smacznego:)




31 komentarzy:

  1. Jednego do kawki proszę:) mniam . Na pewno pyszne:)
    Moja mama robiła szybkie pączki , nie znam przepisu . Kiedykolwiek przyjechaliśmy Ona za chwilę miała ciasto i już wrzucała do smażenia . Nazywała je "rzucanki". Też były z serem . Były zawsze pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kaziu częstuj sie:) a te pączki tak sie właśnie robi- w chwilę:)
      Te pączki też można nazwać rzucankami to tylko sposób kładzenia ciasta na olej:)

      Usuń
  2. Takie małe są najlepsze. Kusza mnie wszyscy tymi słodkościami. Z serkiem to ja już się rozmarzyłam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z serem smakują zupełnie inaczej od tych drożdżowych i nie mam po nich zgagi:)

      Usuń
  3. Robiłam bardzo podobne na Tłusty Czwartek i takiego smaka mi teraz narobiłaś, że chyba skuszę się na powtórkę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu ja je robię przynajmniej raz na dwa tygodnie:)

      Usuń
  4. Robiłam serowe, troszkę inaczej. Reniu, jeśli potrzebujesz kogoś, żeby się pozbyć tych pączusiów, to jestem pierwsza na liście :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu nie ma sprawy- zrobię z dwóch porcji, bo jedna to starcza dla moich łasuchów:)

      Usuń
  5. Jadłam serowe wieki temu,chętnie bym się poczęstowała jednym dla przypomnienia smaku:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Raniuś....dla mnie dwa i nie ma zmiłuj :) Bardzo lubię takie delicje, a Twoje są zaje.......fajne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Renatko, zabieram kilka pączusiów, jurto będę mieć do kawy...

    OdpowiedzUsuń
  8. kooochaaam jeee <3 <3
    najlepsze na ciepło, mniam!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Zapowiada się fajnie - nigdy nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam takie pączusie ale z serkiem almette to mnie zaskoczyłaś, super pomysł :-) wyglądają smakowicie :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Lubię takie serowe, moja mama lubi :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  12. robię czasami,są przepyszne i stanowią genialną alternatywę dla tych drożdzowych, wspanaiałych ale pracochłonnych

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja niestety po tych drożdżowych mam zgagę :)

      Usuń
  13. Pycha!! Ale są niebezpieczne!! Jem je bez opamiętania!

    OdpowiedzUsuń
  14. oyey,,lata takich nie jadłam :))

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)