Google+ Followers

15 października 2014

Gołąbki

Lubicie? bo ja tak i to bardzo, ale zdecydowanie mniej lubię je przygotowywać, bo roboty dużo.
Łatwiej jest nafaszerować paprykę i choć smak jest inny, obie wersje smakują wybornie.
Tym razem jednak skusiłam się na gołąbki gdy zobaczyłam w sklepie piękną dużą kapustę, która wręcz wołała "weź mnie" :) no to wzięłam, dokupiłam od razu mięso i obiad mam zaplanowany.
Z podanej  porcji wyszło 14 gołąbków :)


Składniki:
1 kapusta włoska
700g mielonej łopatki 
1 szklanka suchego ryżu
1 duża cebula
200 g boczku wędzonego
1 jajko
sól i pieprz do smaku
Sos pomidorowy
1/4 łyżka masła
2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 l mocnego wywaru warzywnego ew 2 rosołki warzywne
1/2 szklanki kremówki 30 %
liść laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
2 łyżki mąki
Dodatkowo
sól i cukier dodo gotowania kapusty

Ostrym nożem wykrawam głąb i kapustę wkładam do wrzątku, po kilku minutach gotowania stopniowo oddzielam  wierzchnie liście.
Liście ponownie wkładam do wrzątku i gotuje 10-12 minut.


Łyżką cedzakową delikatnie wyciągam z wody i studzimy.
Z zimnych liści delikatnie odkrawam najgrubszy nerw.


Ryż gotuje w lekko osolonej wodzie 10 minut, odcedzam i studzę.


Boczek kroję w kostkę i podsmażam do wytopienia tłuszczu- dodaję  cebulkę pokrojoną w drobną kosteczkę- podsmażam, odkładam na talerz i studzę.
Tłuszcz nie wylewam, przyda się do sosu.


Do mięsa dodaje wystudzony ryż, boczek i cebulę, jajko i przyprawiam dość mocno, żeby gołąbki nie wyszły mdłe.
Masę dzielę na 14 części i rozkładam na przygotowanych liściach.


W pierwszej kolejności zwijam boki, potem roluje gołąbki- nadmiar kapusty odcinam


Przygotowuje prosty  sos pomidorowy:
W dużym garnku roztapiam masło, dodaje tłuszcz z boczku i mąkę- dokładnie rozprowadzam i zalewam szklanką zimnego wywaru
Ciągle mieszam do zagotowania, potem wlewam resztę wywaru i dodaje koncentrat pomidorowy i śmietanę.


Sos zagotowuje, dodaje przyprawy i wkładam gołąbki- całość duszę razem około godzinę.


Smacznego!!

33 komentarze:

  1. Czy lubię? Uwielbiam, ale też nie przepadam za robieniem, dlatego chętnie zjadam kiedy mama przygotuje :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie jest na odwrót- mama czeka, aż ja zrobię, ale po latach się jej należy:)

      Usuń
  2. I teraz Reniu mam kłopot. Bardzo lubię gołąbki. Nawet lubię je robić. Ale leżę chora i chyba do niedzieli nie wyjdę z łóżka. A musiałabym zrobić zakupy, żeby zrobić takie pyszne gołąbki ja Twoje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu gołąbki nie odlecą- zdrowie ważniejsze:) u mnie też sztafeta z grypą podaj dalej.
      Pozdrawiam cieplutko i dużo zdrówka Ci życzę:)

      Usuń
  3. Gołąbki uwielbiam, ale jeszcze nigdy samodzielnie nie robiłam, bo to w końcu sporo roboty :) Ale "na gotowe" bardzo chętnie :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu jest pracy, dlatego sama robię bardzo rzadko:)

      Usuń
  4. Bardzo lubię gołąbki, ale masz rację troszku z nimi pracy, ale warto :-) pozdrawiam cieplutko :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. widząc miny mojej rodzinki zdecydowanie warto:)

      Usuń
  5. Uwielbiam gołąbki właśnie takie tradycyjne. Wolę jednak robić te z kapustą w środku. Ale czasami tak mam ochotę , ze muszę robić:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kaziu ja robię takie, ale przepisów i sposobów jest mnóstwo i każda gospodyni ma swój sposób, a każdy pyszny:)

      Usuń
  6. Jaką ja mam ochotę na gołąbeczki! :) Muszę, koniecznie muszę je zrobić. Jeszcze ten boczek... marzenie.

    Pozdrawiam i zapraszam też do nas, do kuchni matki i córki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. boczek nadaje fajny smak, ale można zrobić i bez niego:)

      Usuń
  7. Uwielbiam!!! Robiłam ostatnio z pekinki, ale wolę takie zwykłe, lepiej mi smakują :) Pyszności!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z pekinki robi się szybko, ale smak zdecydowanie inny:)

      Usuń
  8. A u Reni dziś ptaszki i to jakie ładniutkie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. za ptaszki to ja podziękuje- no nie tknę sie takich gołąbków, za nic:(

      Usuń
  9. Uwielbiam je! A wyszły ci takie wspaniałe, rewelacja :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  10. uwielbiam uwielbiam uwielbiam !!
    pysznie wyglądają !
    zostaję tu na dłużej i zapraszam do siebie :)
    www.filizanka-smakow.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. witaj:) bardzo sie cieszę, że zawitałaś w moje progi:)

      Usuń
  11. uwielbiam, ale tylko w okresie zimy.. tak nie wiem dlaczego, ale w lato nie smakują mi tak samo jak w zimie.. :D
    Bogato nadziałaś, pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w lecie nam też nie smakują- chyba że w wersji wegetariańskiej:)

      Usuń
  12. Ja uwielbiam, muszę poprosić teściową, żeby mi je zrobiła :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. moja teściowa nie robi- woli kupić gotowe:(

      Usuń
  13. Mam tak samo jak ty robić nie lubię jeść tak ha ha. moje ulubione w kapuście włoskiej

    OdpowiedzUsuń
  14. Renia ja uwielbiam ale zawsze na łatwiznę idę ... szatkuje kapuchę i dokładam do farszu , formuje takie rolki, opiekam , układam w naczyniu , zalewam wywarem i do piekarnika, a sos to już tylko dodatek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też tak robiłam Joasi, ale to już nie to samo:) a duszenie w sosie obowiązkowe, zupełnie inny smak i gołąbków i sosu:)

      Usuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)