Google+ Followers

3 sierpnia 2014

Zwijane ciasto drożdżowe z makiem i śliwkami

Dostałam puszkę gotowego maku i zadanie- " Zrób coś z tym" -no to zrobiłam:)
Ciasto drożdżowe nie jest moim ulubionym, ale ostatnio tak za mną chodziło,że postanowiłam wypróbować sposób zwijania jaki znalazłam TU ale przepis na ciasto to mój kolejny,wypróbowany, stary przepis- zawsze wychodzi, jeżeli przestrzega sie kilku zasad i jest odpowiednio ciepło, a teraz jest:)
Maku wykorzystałam trochę więcej niż połowę puszki, tego jaki jest w inspiracji jest troszkę dla nas za mało, a i w taki upał chciałam ograniczyć do minimum przebywanie w kuchni.
Ciasto na dużą tortownicę 27 cm, mocno wyrasta!!
Ciasto jest pulchne i mięciutkie, polecam:)


Składniki:
Ciasto:
500g mąki pszennej
2/3 szklanki ciepłego mleka
20 g świeżych drożdży
100g masła
2 jajka
4 łyżki cukru
skórka otarta z 1/2 cytryny
Masa:
niecała puszka maku
Kruszonka
80 g mąki pszennej
35 g cukru
35 g masła
Dodatkowo
śliwki- przepołowione i wypestkowane
białko do smarowania

Ciasto:
Zaczyn-
Drożdże ucieram z cukrem, gdy sie rozpuszczą dodaje 2 łyżki mąki ( z całości, nie dodatkowo) łączę bardzo dokładnie.

Dolewam mleko i odstawiam do wyrośnięcia na minimum 25 minut.
Masło rozpuszczam i studzę.
Mąkę przesiewam, dodaje szczyptę soli, jajka i zaczyn, wyrabiam początkowo łyżką, lub robotem z hakami. Dodaję masło i wyrabiam już ręcznie tak długo, aż ciasto się połączy i będzie odchodzić od ręki.
Wyrobione posypuje mąką ( ze wszystkich stron) i odstawiam na godzin  w ciepłe miejsce.
Choć przy tych upałach okres wzrostu zaczynu i ciasta trochę się skraca:)


Wyrośnięte dzielę na pół, wałkuje i nakładam mak- przekrawam na pół, brzegi smaruje białkiem i zwijam tak jak na rolady.

Teraz dość luźno zwijamy rolady w koło  i przekładamy do wysmarowanej tortownicy.


W rowki wkładamy połówki śliwek- ich ilość zależy już od was :)


Górę ciasta smarujemy białkiem i posypujemy kruszonką


Kruszonka:
Wszystkie składniki łączymy robotem ,jeżeli chcemy większe kawałki wyrabiamy ręcznie


Ciasto pieczemy do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 175 st przez 50 - 55 minut


Smacznego!!


23 komentarze:

  1. Reniu , ty serca nie masz!
    Zar sie wiadrami z nieba leje a ty nas chcesz do kuchni wciągnąć?! :-O

    he, he... sama wczoraj kupiłam jabłka ( na złośc Putinowi) i upiekłam ciacho ze śliwkami i jabłkami, heh :-DDD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W kuchni czasami jest chłodniej niż na zewnątrz:) ja na złość Putinowi zrobiłam sok z papierówek :)

      Usuń
  2. Dziękuję za przepis - musimy spałaszować wczoraj upieczone ciasto cytrynowe i spróbować tego....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cytrynowe, mniam,też dawno nie robiłam a w taki upał smakuje wybornie:)

      Usuń
  3. Rewelacyjne!v Wygląda przepięknie :) Muszę takie zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow :) Świetny przepis, a ciasto wygląda wspaniale!

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A za mną dzisiaj chodzi drożdżowy placek ze śliwkami. Pewnie intuicja wyczuła zapach, mimo odległości.Wygląda wspaniale i smacznie:))Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to może nas łączy coś więcej niż tylko frywolitka:)

      Usuń
  6. Mak, to mój ulubiony dodatek do ciast, obok jagód. Reniu Twoje ciasto wygląda tak pięknie, tak smacznie i tak kusząco, że ja nawet w upał poświęciłabym się i upiekła. A co tam, otwieram okno i niech się piecze :) :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też tak zrobiłam, bo inaczej sie nie da w kuchni wytrzymać:) Krysiu ciasto polecam, mój ślubny zawsze mówi, że to zapach z dzieciństwa, taka stara dobra drożdżówka:)

      Usuń
  7. Mak, śliwki i ta kruszonka na bogato. Dla mnie Reniu...rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam :) Też je piekę!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda zachwycająco zwinięte w ten sposób :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń
  11. Wow, super wypiek! Muszę spróbować, zwłaszcza, że o tej porze roku mak można kupić taniej.

    OdpowiedzUsuń
  12. Piękne! Zapisuję, na pewno zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jaki fajny zwijaniec jak ślimaczek wygląda. Ze śliwkami na czasie ciacho. Wygląda bardzo efektownie.

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszna drożdżówka wyszła. I jakie wzorki z nadzienia perfekcyjne :)

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)