Google+ Followers

1 sierpnia 2014

Gulasz mocno warzywny

dzisiaj piątek i dlatego u mnie danie bezmięsne, choć przy takich upałach to większość obiadów jest wegetariańska, bo jeść się nie chce, a trzeba:) Dodatkowym atutem tego dania jest to, że robi się go bardzo szybko i etapami można spokojnie w tym czasie przygotowywać resztę warzyw :)
Podałam z kaszą gryczaną, ale z pieczywem też jest bardzo dobre,a smakuje też i z ryżem

 

Składniki:

800g dojrzałych pomidorów
2 średnie marchewki
1 cukinia ( raczej większa)
1 duża cebula
1 kolba kukurydzy
1 papryka- może być pół na pół pomarańczowa i czerwona
2 duże ząbki czosnku
2-3 gałązki tymianku
kilka liści oregano
lubczyk
1 l wywaru warzywnego ( można zastąpić wodą i rosołkami)
sól pieprz do smaku
cukier do smaku
Dodatkowo
1 łyżka mąki ( nie koniecznie)
zielona pietruszka lub koperek

Kukurydzę wkładam do lekko osolonego wrzątku i gotuje 15 minut- studzę i odkrawam nasiona.
Pomidory sparzam, ściągam skórkę, pozbawiam nasion i kroję w kostkę.
Można również przetrzeć i dodać do gulaszu w postaci przecieru.
Marchewkę kroję w paseczki.
Młodą cukinie dość grubo obieram i  skórkę kroję w paseczki tak jak marchewkę, jeżeli skórka jest twarda to obierzcie cieniutko i skórę lepiej wyrzucić.

Paprykę i cebulę kroję  w kosteczkę ale można też w paseczki. 
Czosnek kroję w cieniutkie plasterki.
Teraz na 2 łyżkach oleju szklę cebulę, dodaje marchewkę,  paprykę oraz samą skórkę z cukinii.
Duszę przez 15 minut.
Gdy marchewka zmięknie dodaje czosnek, pomidory,cukinię,  przyprawy, oraz zioła,zalewam wywarem i duszę kolejne 10 minut.

 Po tym czasie dodaje kukurydzę, doprawiam do smaku. i duszę około 10-15 minut, tak długo aż marchewka będzie miała odpowiednią  miękkość
Jeżeli  gulasz jest zbyt rzadki dodaję  łyżkę mąki rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody lub wywaru.
Posypuje posiekaną zieloną pietruszką lub koperkiem
Smacznego!!

17 komentarzy:

  1. Jakże piękny kolor wyczarowałaś Reniu. Coś nowego. I również pysznego. Masz rację, teraz to chętniej dania bezmięsne się robi i je :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję Krysiu:) niestety tylko mój mięsożerca narzeka:)

      Usuń
  2. Pyszny gulasz. Wegetariańskie bardzo lubię. Moje smaki, same dobre rzeczy dodałaś i te kolorki mniam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. najlepsze jest to że można zmieniać warzywa jak sie chce, albo co sie ma:)

      Usuń
  3. U mnie bez mięsa to mogą tylko być placki ziemniaczane. Buziole :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie młoda nie chce placków ziemniaczanych:(

      Usuń
  4. Nie dość, że pyszny to jeszcze wspaniale podany :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Reniu, danie wygląda przecudnie :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. mmm! Jak ślicznie podany! palce lizać!

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak pięknie podane, je się oczyma, albo oczami - nigdy nie wiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. obie są poprawne:) oczyma - l. pojedyncza, oczami l, mnoga:)

      Usuń
  8. Pyszny gulasz i rewelacyjny pomysł podania. Wyglada cudownie i pachnie aż u mnie :)

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)