23 maja 2014

Syrop z rabarbaru i truskawek

Sezon na truskawki - te nasze, właśnie się rozpoczął i dlatego proponuję dzisiaj przepyszny syrop z rabarbaru i truskawek.
Syrop można rozcieńczyć z wodą gazowaną lub nie:)  i mamy pyszną lemoniadę na upalne dni.
Jak wiadomo truskawki i rabarbar tracą  kolor i przetwory trzymamy w chłodnym i ciemnym miejscu.
Ja wykorzystuję syrop w ciągu wakacji- jak długo można go przechowywać- nie wiem, nigdy nie udało mi się zachować choć jedną butelkę :) Polecam !!
Uwaga!! paciajki po odsączeniu syropu nie wyrzucamy- co z nim zrobić podpowiem na końcu postu:)
szklanka 250 ml


Składniki:

1 kg rabarbaru
500g truskawek
3 szklanki wody
600 g cukru
sok z cytryny

Rabarbar kroję na 1 cm kawałki- nie obieram!!

Truskawki myję i usuwam szypułki- kroję na 4 części.


Wodę zagotowuję z cukrem i dodaję owoce.
Gotuję , często mieszając przez 25 minut.
Pod koniec dodaję sok z cytryny i gotuję jakieś 2-3 minuty
Całość przelewam na sito i odstawiam do ocieknięcia.
Po osączeniu zagotowuję ponownie i przelewam do wygotowanych butelek, dokładnie zakręcam.
Pasteryzuję przez 20 minut i obracam do góry dnem.

Zostanie nam dość dużo odpadu, z którego pozostałej możemy przygotować mus.

Możemy wykorzystać go do gofrów, deserów, ciast - to już należy do Was.
Wystarczy zmiksować papkę blenderem i dodać jeszcze 200g cukru, ale fix czy cukier żelujący.
Ja dodaję zwykły cukier- mus jest lekko płynny, tak jak miód
Zależy jak gęsty będziecie chcieli otrzymać lub jak bardzo jest syrop odcedzony.


Smacznego:)

Rabarbalove

32 komentarze:

  1. Reniu bardzo fajna propozycja. Szczególnie z rabarbarem, bo nigdy nie przetwarzałam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kaziu ja też robię mało przetworów z rabarbarem i staram się je szybko zużyć, a jest to dość łatwe w upały:)

      Usuń
  2. Doskonały napój. Świetne połączenie kwaskowego rabarbaru ze słodyczą truskawek. Reniu, strzał w 10!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu w/g mojej rodzinki tak jest :) przygotowany napój natychmiast znika:)

      Usuń
  3. Mniam, prześliczny ma kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszny do wody mineralnej latem :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Smaczny i orzeźwiający wyjdzie z tego napój.

    OdpowiedzUsuń
  6. Gulasz był wyśmienity i widzę że zaś gdzieś w eter poleciał mój komentarz - a przepis na syropek zabieram podzielam opinie Christophera - buziaki ślę Marii

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marii bardzo sie cieszę:) syrop powinien też Ci smakować:) mam nadzieję:))

      Usuń
  7. Piękny kolorek, bardzo lubię połączenie rabarbaru z truskawką. A więc proszę porcję dla mnie :)) Pozdrawiam miłego wieczoru :)

    OdpowiedzUsuń
  8. A czy samo odwrócenie do góry dnem gorących przetworów nie sprawi, iż się szczelnie zamkną?
    Magda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. owszem sprawi, ale ja lubię na zimne dmuchać i tylko konfitur nie pasteryzuję:) dzięki temu nic mi się nie psuje:)

      Usuń
  9. Reniu cudowne połączenie, muszę skosztować. Jutro będę robić mam składniki :)
    pozdrowionka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo sie cieszę Tereniu:) i czekam na opinię:)

      Usuń
  10. Samo zdrowie, pysznie musi smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam połączenie rabarbaru i truskawek, syrop warto zrobić, by dłużej się nim cieszyć :) Doskonały pomysł na wykorzystanie owoców :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie:) miejmy tylko nadzieję, że będą truskawki:)

      Usuń
  12. Jaki fajny syrop! Super połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciekawy przepis
    Naleśniki z takim musem to bajka

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja zwykle gotuję kompot rabarbarowo-truskawkowy, ale ten syrop to jeszcze fajniejsza sprawa.

    OdpowiedzUsuń
  15. Muszę koniecznie zrobić, bo wygląda ślicznie.

    OdpowiedzUsuń
  16. Musi być pyszny, uwielbiam rabarbar i truskawki sama bym wypiła.

    OdpowiedzUsuń
  17. wow super przepis.Dziś postaram się to zrobić produkty mam ;) napiszę jak mi wyszło ;) mniam już mam ocotę na makaronik z musem trusk.-rabarbarowym ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę:)czekam na opinię:)

      Usuń
    2. Pani Renato-syropek -kwintesencja lata przepyszny ;) a mus z łazankami - paluchy lizać zrobiłam wczoraj, oczywiście muszę powtórzyć bo mało się zostało. Dziękuję za super inspiracje. Pozdrawiam cieplutko

      Usuń
    3. też tak mam- zawsze jest go za mało:) bardzo się cieszę, że zasmakował i dziękuję za komentarz:)
      pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)