11 lutego 2014

Mini babeczki z musem truskawkowym i bitą śmietaną

Można przygotować kilka dni wcześniej i np w Walentynki podać z musem truskawkowym i bitą śmietaną.
Lubię gdy ciasto kruche jest lekko jest kruche i lekko chrupiące.

Kruche ciasto- przepis podstawowy

150 g mąki pszennej
50 g cukru
80g masła
2 łyżki jogurtu greckiego

Dodatkowo
200 g truskawek mrożonych
3 łyżeczki żelatyny
czekolada
śmietana kremówka 30-36 %

Mąkę przesiałam , dodałam do niej pokrojone na małe kosteczki masło i cukier- posiekałam nożem, aż składniki częściowo się połączyły.
Zrobiłam  kopczyk i dodałam jogurt- wszystko bardzo szybko zarabiałam ciasto
Gdy ciasto było  już gładkie włożyłam do woreczka i schłodziłam w lodówce ( minimum 30 minut)
Po tym czasie możemy wypełnić dowolne blaszki- babeczki czy  tarteletki, ciasto nakłuwałam widelcem
Moje mini babeczki piekłam w 190 st około 8 minut( większe 10-12 minut) na jasno złoty kolor.
Czekoladę rozpuściłam nad kąpielą wodną i posmarowałam wnętrze babeczek

Żelatynę zalałam zimną wodą ( lub przygotowujemy w/g wskazań na opakowaniu)- tylko tyle, żeby ją delikatnie przykryć i odstawiałam do napęcznienia.
Ciągle mieszając zagotowałam i lekko przestudziłam.
Truskawki zmiksowałam i połączyłam z żelatyną.
Łyżeczką nałożyłam na czekoladę.
Śmietanę ubiłam z odrobiną cukru i udekorowałam (w/g uznania)

Smacznego:)

25 komentarzy:

  1. Świetne, takie słodziaki. Na walentynki w sam raz :) I ten mus...pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niby mini, ale max rokoszy. :) buziole

    OdpowiedzUsuń
  3. Prześliczne :) Idealne na Walentynki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Skradłaś moje serce, tymi serduchami ha ha. Ale zapodałaś deser pyszny :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Madziu:) a serduszka podpatrzyłam u Ciebie:)

      Usuń
  5. Ale mi teraz narobiłaś ochoty na truskawki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie świeże, z ogródka ze śmietanką :) też bym zjadła, ale musiały wystarczyć mrożone:)

      Usuń
  6. Wspaniałe. Wyglądają jak kwiatki, a to czerwone serduszko - urocze. Mozna je wykorzystać na wiele okazji, tak mi się skojażyły z powitaniem wiosny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) już chyba wszystkim brakuje słońca :)

      Usuń
  7. Idealne na Walentynki! Wyglądają smacznie, chętnie wypróbuję Twój przepis.

    OdpowiedzUsuń
  8. apetyczne.... i ta galaretka na wierzchu...na pewno pracochłonne

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudne :) zjadłabym nawet kilka takich babeczek!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, tak szczególnie że mają wielkość taką na jeden kęs:)

      Usuń
  10. wow! właśnie szukam inspiracji na dziś i... chyba znalazłam ;)

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)