Google+ Followers

27 stycznia 2014

Wiejska zapiekanka

Właściwie nic nowego.
Ciasto podobne do tego z pizzy, ale z dodatkiem ziół i nieco inaczej podane.
Zapiekanki różnią się trochę składnikami :)



Składniki:
300g mąki pszennej
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki mleka
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki oleju
50 g drożdży
płaska łyżeczka suszonego tymianku
płaska łyżeczka suszonej bazylii

Dodatkowo
Plasterki boczku wędzonego lub szynki
cebula
ogórek kiszony ( nie koniecznie)
Marynowana nasturcja  lub kapary.
sos pomidorowo paprykowy lub ketchup
150- 200g sera żółtego

Zagotowuję  wodę, dolewam ją do zimnego mleka i rozpuszczam drożdże.
Do mąki, dodaję olej, rozczyn i czosnek roztarty z solą.
Dokładnie wyrabiam ciasto.
Dużą blachę  smaruję łyżką oleju i przekładam na nią rozwałkowane ciasto.


Ciasto dzielę np na 4 części i wałkuję na prostokąty

Dużą blachę piekarnikową smaruję łyżką oleju i przekładam ciasto.
Odstawiam pod przykryciem w ciepłe miejsce i  przygotowuję farsz.
Cebulę kroję w pióra i lekko na łyżce oleju lub masła obsmażam- tylko do chwili gdy zmięknie.
Nie jest to konieczne, ale u mnie mała inaczej wyciąga całą cebule.
Tak samo z boczkiem- można ale nie trzeba lekko podsmażyć go na suchej patelni- będzie mniej tłuszczy na zapiekance i zmienia się też smak samego boczku.
Ciasto smaruję pastą pomidorowo- paprykową ( brak przepisu jeszcze na blogu) lub keczupem i układam boczek lub szynkę, na górę ogórki i rozrzucam łyżkę kaparów.


Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika i piekę w temperaturze 195 st  15 minut, posypuję startym serem i dopiekam kolejne 5-7 minut.

18 komentarzy:

  1. Ale mi ślinka cieknie. Z wielką ochotą schrupałabym Renatko tę zapiekankę . Uwielbiam zioła. Szkoda, że nie mam Cię w zasięgu ręki. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też bardzo lubię zioła, i to do tego stopnia że świeże mam cały rok a i tak ciągle coś suszyłam :)

      Usuń
  2. Reniu, ależ świetna zapiekanka. Zdarza mi się często robić zapiekanki. Chętnie wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu ja też robię, bo muszę- dzieci bardzo lubią wszelkie fast foody a na takie domowe mam wpływ składnikowy:)

      Usuń
  3. Fajne składniki,taka trochę inna pizza.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, Chris to ciasto jest podstawowym ciastem do pizzy ( u mnie) z dodatkiem ziół.
      podane w różny sposób i z innymi dodatkami, ale takie najbardziej lubimy:)

      Usuń
  4. Już pakuję się i jadę na to cudeńko.

    OdpowiedzUsuń
  5. W tych zapiekankach fajne jest to, że można na nich ułożyć co tylko nam się podoba lub akurat mamy pod ręką:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie, to co nie chcą zjeść na kanapce- tu zjedzą i jeszcze mlaskają:)

      Usuń
  6. Ale pyszności, taka jak lubię, zielone jest też ha ha. Fajne przyprawy do ciasta dodałaś :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Madziu:) lubię takie ciasto z ziołami, nadają mu charakteru :)

      Usuń
  7. Świetny pomysł na zapiekanki :) Cudo!

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)