22 października 2013

Boeuf Strogonow

po mojemu, długo duszony.
Nie wiem ile ma wspólnego z oryginałem, ale taki robię już od kilku lat i nam smakuję.
Nie lubię wołowiny- nie dość, że droga,  to jeszcze długo się gotuję lub piecze, ale od czasu do czasu wszystko jest dozwolone:)


Składniki
500g wołowiny zrazowej
300g pieczarek
cebula
3 ogórki kiszone
1 duży serek topiony o neutralnym smaku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżki maggi w płynie
sól, pieprz do smaku
3-4 łyżki oleju
3 ziarenka ziela angielskiego
liść laurowy
1/2 pęczka zielonej pietruszki ( około 3 dużych łyżek)

Mięso kroję na prostokątne paseczki o wymiarach 1 x 3 cm
Obsmażam szybko na gorącym oleju.
Dodaję cebulę pokrojoną w kosteczkę i jeszcze smażę kilka minut.
Dodaję koncentrat pomidorowy,serek topiony, sól, pieprz, ziele i liść laurowy, podlewam około 3/4 l wody i duszę około 1 1/2 - 2 godzin na bardzo małym ogniu ( ew 50 min w szybkowarze)
Pieczarki obieram i kroję w plastry, obsmażam na oleju.
Ogórki kroję w kosteczkę.
Pieczarki i ogórki dodaję do mięsa i wszystko razem duszę jeszcze około10 minut.
Ściągam z ognia i posypuję posiekaną natką pietruszki.
Można zagęścić sos łyżką mąki, a zamiast serka użyć szklanki śmietany

Smacznego!!

6 komentarzy:

  1. Jest wiele wersji tego przepisu. Każdy ma swój własny, sprawdzony. Bardzo lubię Boeuf Strogonow a do tego koniecznie kluski śląskie. Oj, narobiłaś mi apetytu. Kto wie, może na niedzielę zrobię :) Pozdrawiam, Krys

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu- przy obiedzie oberwało mi się, że nie zrobiłam klusek śląskich tylko bawarskie:)
      Również pozdrawiam:)

      Usuń
  2. Przyznam Ci się że chyba nigdy w życiu nie jadłam strogonowa :) wygląda nie źle :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie Renato...taka wtopa, bez śląskich? :( :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No, bułkowych mi się zachciało, cholercia :)jak mogłam :(

      Usuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)